Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБобов долТрагедията в Паничарево помрачи Антоновден

Трагедията в Паничарево помрачи Антоновден

Жителите на бобовдолското село Паничарево са в шок след огнения ад, причинил смъртта на техния съселянин Стойо. 76-годишният мъж е бил самотно живеещ, не е бил женен и няма деца.

Пожарът стана в навечерието на Антоновден – 16 януари, сигналът е подаден от съседи около 10,00 ч. сутринта.

Очевидци на инцидента разказват, че причина за възникналия огън е печка тип „духалка”. Печката е дала на късо. Възрастният мъж първо се е задушил, а след това е изгорял почти напълно. Следи са останали единствено от ръцете му и горната част на тялото. Всичко останало е било превърнато във въглени.

Пожарът е изпепелил за минути голяма част от дома. На място са гасили два екипа на пожарната.

Трагедията разтърси жителите на Паничарево. В селото има още много самотно живеещи възрастни хора, които са уплашени от случилото се.

Това е трети пожар със смъртен случай от началото на 2021 година в Югозападна България. Πpипoмнямe, чe нa 2 янyapи мъж нa 61 г. изгopя жив в дoмa cи в ceлo Koлapoвo, oбщинa Πeтpич. Πpeдпoлaгa ce, чe огънят е лумнал от незагасена цигара.

Ha 5 янyapи 53-гoдишнa жeнa зaгинa в Πepниĸ, cлeд ĸaтo aпapтaмeнтът й в ĸвapтaл “Teвa” ce зaпaли. Ocнoвнa вepcия зa пoжapa e, чe e пpeдизвиĸaн oт eлeĸтpичecĸa пeчĸa тип „духалка”.

За повече внимание през отоплителния сезон призоваха отново от регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“. Най-честата причина за инциденти през зимата е неправилното боравене с отоплителни уреди, следвана от неизправности в коминните тела. И в двата случая особено уязвима група са възрастните самотно живеещи хора по селата, предупредиха огнеборците. Те апелираха хората да обърнат внимание на комините – дали са почистени и дали имат нужда от измазване, както и на инструкциите за безопасно използване на отоплителните уреди.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular