Friday, May 3, 2024
HomeРегионБобов долТрагедия! Баща и син от Бобов дол загинаха при нелегален добив на...

Трагедия! Баща и син от Бобов дол загинаха при нелегален добив на въглища край радомирското село Житуша

Баща и син от Бобов дол загинаха в нерегламентиран рудник край радомирското село Житуша. Двамата са копаели въглища на територията на бившата мина, която се намира по пътя от Радомир за Бобов дол, след село Жедна. Предполагаемата причина за смъртта им е обгазяване.

Загиналите са родом от радомирското село Касилаг – Бащата Богомил е на 60 години, а синът Иво на 31 г. От години ромската фамилия живее в бобовдолския квартал “Дружба”, по-известен като т.нар. “Еверест”.

Операцията по спасяването на мъжете започна от сутринта и продължи до ранния следобед в четвъртък, заради опасността от срутвания и изтичане на газ гризу. Теренът е тежък, с много хоризонтални и вертикални галерии, в които е нямало кислород. Бащата и неговият син са слезли под земята през отвор, който в горната си част е с диаметър около 60 см. Двамата са копаели въглища в бившия имот на мината към селото.

“Час не мога да ви кажа точно, но е получен сигнал за двама души, които се намират в нерегламентирана мина, които са влезли и след това няма от тях сигнал и не са излезли. Над село Житуша. Това е между община Радомир и община Бобов дол. Достъпът е много труден там, на самото място, където са. Предвид това, че и не е регламентирано, съответно не е укрепено и е необходимо специалисти с подходяща квалификация да влязат и тогава ще знаем повече. Има екипи, но те нямат правомощия да работят в такава ситуация”, съобщи първоначално директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов. Обсъдена бе и възможността за спускане на тръби и подаване на кислород.
Наложи се спасителните екипи да слязат с въжета на дълбочина от 30 метра , за да извадят затрупаните баща и син. За съжаление твърде късно, тъй като двамата са били обгазени от газ гризу. Телата им са откарани в Съдебна медицина за аутопсия.
На мястото на инцидента имаше няколко екипа на “Спешна помощ”, Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, спасители и специалисти по пещерно дело.

Това е поредният трагичен инцидент в Пернишко при копаене на въглища в старите мини. Заради многото смъртни случаи преди години, нелегалният добив бе криминализиран. За много хора обаче това често остава единственият начин на отопление, който могат да си позволят. Заради това нерегламентираният добив не е рядкост, а с него стават и инциденти поради неукрепените места, където се копае.
Житуша е миньорско село. В близкия рудник “Иван Русев” на 1 септември 1997 г. стана една от най-жестоките трагедии в рудодобива на последните десетилетия – при експлозия на газ гризу загинаха седем миньори, а още четирима починаха по-късно от раните си в “Пирогов” въпреки усилията на лекарите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular