Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградТрагедия в планината! Млад мъж загина, падайки в улей над Рилския манастир

Трагедия в планината! Млад мъж загина, падайки в улей над Рилския манастир

28-годишен турист е починал в района на Рила, в местността Белия улей, над Рилския манастир и Кирилова поляна, съобщиха от ОД на МВР – Кюстендил. Сигналът е подаден в РУ Рила около полунощ на 15 октомври от планински спасители. По данни на спасителите, по време на преход в планината с негови приятели, се е подхлъзнал и е паднал в пропаст. Планинските спасители са пренесли тялото в района на Рилския манастир. Извършен е оглед от полицейски екип, установена е самоличността на загиналия. Трупът е закаран за аутопсия, по случая е образувано досъдебно производство в РУ Рила, уведомен е дежурен прокурор.

Спасителите обясниха, че мъжът вероятно е паднал в улей.

Три отряда на Планинската спасителна служба са участвали в нощната акция по изваждането му – от Благоевград, София и Самоков. Самата акция е приключила към 5:00 ч. сутринта в понеделник. „Много сложен терен, доста хлъзгав участък, използвани са въжета за спускане в улея, който е много стръмен и е разположен между връх Злия зъб и връх Ловница“, обясниха от ПСС.

Планинските спасители от Благоевград, участвали в акцията по транспортиране на тялото на загиналия турист. Снимка: ПСС-Отряд Благоевград

Трябва много да се внимава във високата част на планината и на стръмните места, съветват планинските спасители. Да се тръгва с подходяща екипировка и обувки и да не се излиза извън пътеките и маркировката, добавят те.

Планинските спасители от Благоевград в понеделник публикуваха на официалната си страница във фейсбук съобщение за фаталния инцидент в Рила.„Девет спасители от отряда се включихме в тежка акция, заедно с колеги от София и Самоков, да помогнем при транспортиране тялото на загинал турист. Операцията се проведе по алпийски способ, в един от най-опасните улеи в Рила- Белият улей. Екипът се завърна в Благоевград към 03:00часа. Днес от 07:30 часа всички сме по работните си места.

В акцията участваха:Стоян Борисов, Павел Тодоров, Георги Г. Ботев, Илиян Чипов, Добромир Беровски, Робърт Апостолов, Здравко Мавродиев, Антон Палюшев и Георги В. Ботев“, посочват от ПСС-Благоевград.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular