Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБлагоевградТрадициите са живи! Деца от Крупник месиха хляб за Митровден

Традициите са живи! Деца от Крупник месиха хляб за Митровден

Чрез пресъздаване на празника Димитровден децата от всички групи във филиал Крупник на Детска градина „Радост“ се запознаха с обичаите, поверията, празничната трапеза и гадаенето на този ден.
Най-малките от група “Пчелички” показаха прибирането на ратаите вкъщи и носене на армагани за близките си (пари, дрехи, цървули). Всички се събраха около трапезата, за да празнуват с Димитринка, като й подариха бяло цвете, увито с червен конец.
В трета група “Мечо Пух” на кон се появи св. Димитър, размята дългата си бяла брада и пусна първите снежинки. А пък на фона на звучащ тропар децата от група “Слънчогледи” изслушаха разказ за живота на светеца. След това омесиха хляб за празничната трапеза и по стар обичай подариха бели цветя на именика – Димитрина Митрева.
Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска-Милушава „Думам ти, щерко”, като предстои децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на ДГ „Радост” Виктория Янчева.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular