Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилТракийският университет и община Кюстендил разширяват партньорството си в областта на земеделието...

Тракийският университет и община Кюстендил разширяват партньорството си в областта на земеделието и туризма

Тракийски университет-Стара Загора и община Кюстендил ще си сътрудничат в редица инициативи, стана ясно след посещение на кмета на общината Петър Паунов във висшето училище по покана на ректора.
Партньорските отношения между двете институции започнаха по време на кандидатстудентската кампания през миналата година, когато близо 100 студенти от Кюстендилски регион бяха приети в Тракийски университет – Стара Загора в редица специалности като „Агрономство“, „Бизнес икономика“, „Зооинженерство“, „IT в икономиката и управлението“, „Медицинска сестра“. Практическото обучение на специалност „Медицинска сестра“ се провежда на място в МБАЛ „Д-р Никола Василев“ – гр. Кюстендил и на практика много скоро ще спомогне за обезпечаването на острата нужда от такива здравни специалисти в региона.
Идеята е тази дейност за обучение в Тракийския университет на студенти от Кюстендил да се разшири в по-големи мащаби и с повече възможности за младите хора.
В тази връзка кметът на общината Петър Паунов сподели:
„Тракийски университет – Стара Загора е с много висок потенциал и много висока оценка, с точните специалности, касаещи нашия регион, който е известен най-вече с плодородните земи, традициите в овощарството, биоземеделието, животновъдството. Цялостното портфолио на университета ни потвърждава, че точно това е нашият бъдещ партньор, с новите си специалности и с инвестициите в иновациите. Нашите съграждани проявяват изключителен интерес към Тракийския университет и затова се надяваме да успеем да създадем и съвместна учебна база и да разширим партньорството. Имаме и друг сериозен повод за сътрудничество – Кюстендил и Стара Загора са част от справедливия преход, ние сме регионите, които ще пострадаме от бъдещи реформи, но пък се създават нови възможности. Зелената сделка създава възможности за съвместни проекти и инициативи, които ще се осъществят с капацитета и енергията на ръководството на Тракийския университет в лицето на ректора доц. Ярков. Идеите ни са да работим заедно в областта на земеделието и животновъдството, както и в туризма, тъй като при нас има сериозен туристически потенциал с чистия въздух и минералните ни извори.Гордеем се с над 400 сорта череши и над 100 сорта ябълки, имаме и утвърдени културни традиции. Сега са ключовите решения за навлизане в новите технологии, най-вече в областта на биоземеделието. Ще се възползваме от експертизата на университета в тези начинания, както и в поддръжката на техника, оранжерийни производства, модерните системи в животновъдството и всичко, свързано със зелените системи и зелената енергия.“
Кметът Петър Паунов имаше възможността да се запознае с голяма част от дейността и материалните бази на Тракийски университет – Стара Загора, в отговор на което той заяви: „След посещението ми на място в университета съм сигурен, че това е подходящото място за партньорство. Тук се работи с много висок интензитет, а стилът на хората и капацитетът е изключителен.“/Агро.бг

 

RELATED ARTICLES

Most Popular