Monday, May 6, 2024
HomeЗДРАВЕТре­вож­но: Са­мо­ков с най-ви­сок ръст за­ра­зе­ни с Ко­вид-19 от три ме­се­ца

Тре­вож­но: Са­мо­ков с най-ви­сок ръст за­ра­зе­ни с Ко­вид-19 от три ме­се­ца

Бро­ят на за­ра­зе­ни­те с Ко­вид-19 в Са­мо­ков на­рас­т­ва, ка­то за пос­лед­ни­те 48 ча­са са ре­гис­т­ри­ра­ни 33 но­ви слу­чая. То­ва съ­об­щи­ха от об­щи­на­та, ка­то се по­зо­ва­ха на дан­ни от Един­ния ин­фор­ма­ци­о­нен пор­тал. Си­ту­а­ци­я­та е тре­вож­на, за­що­то то­ва е най-ви­со­ко­то ни­во на за­бо­ле­ва­е­мост от ме­сец но­ем­в­ри 2020 г. на­сам, по­со­чи­ха от еки­па на кме­та Вла­ди­мир Ге­ор­ги­ев. При­тес­ни­тел­на е и циф­ра­та на хос­пи­та­ли­зи­ра­ни­те па­ци­ен­ти с ко­ро­на­ви­рус, ко­и­то към 15 март са 57 на брой.
Приб­ли­зи­тел­но съ­щи­ят брой ли­ца, нас­та­не­ни в бол­ни­ца, са от­че­те­ни на 26-27 но­ем­в­ри, ко­га­то са би­ли 62, как­то и на 16-17 де­кем­в­ри, съ­от­вет­но 56. Към мо­мен­та ак­тив­ни­те слу­чаи на за­ра­за­та в Са­мо­ков са 152 – ни­во, ко­е­то не е дос­ти­га­но от края на де­кем­в­ри 2020 г. За срав­не­ние от на­ча­ло­то на 2021 г. до ми­на­лия по­не­дел­ник ак­тив­ни­те слу­чаи бя­ха под 100. През пос­лед­ни­те 48 ча­са бит­ка­та с Ко­вид-19 са из­гу­би­ли два­ма ду­ши. Доб­ра­та но­ви­на е, че за съ­щия пе­ри­од има 16 из­ле­ку­ва­ни.
Обоб­ще­ни­те дан­ни за ед­на го­ди­на на­зад – от обя­вя­ва­не на из­вън­ред­но­то по­ло­же­ние в Бъл­га­рия на 13 март 2020 г., по­каз­ват, че в об­щи­на Са­мо­ков об­щи­ят брой по­ло­жи­тел­ни тес­то­ве е 1235. Из­ле­ку­ва­ни­те ли­ца са 1009, а по­чи­на­ли­те с ко­ро­на­ви­рус ин­фек­ция – 74. Ос­та­на­ли­те слу­чаи все още са ак­тив­ни. През фев­ру­а­ри, въп­ре­ки поч­ти двой­но­то по­кач­ва­не на броя на ди­аг­нос­ти­ци­ра­ни­те с Kовид-19 – об­що 82-ма, нас­та­не­ни­те за ле­че­ние в бол­нич­ни за­ве­де­ния бя­ха срав­ни­тел­но мал­ко.
За съ­жа­ле­ние от на­ча­ло­то на март се наб­лю­да­ва нов скок на за­ра­зе­ни­те с ко­ро­на­ви­рус, ка­то са­мо за пър­ва­та по­ло­ви­на на ме­се­ца са ди­аг­нос­ти­ци­ра­ни но­ви 111 ли­ца. Ни­ва­та от око­ло 30 нас­та­не­ни в бол­ни­ца, ко­и­то се за­дър­жа­ха през яну­а­ри и фев­ру­а­ри, за­поч­на­ха да се по­кач­ват зна­чи­тел­но, осо­бе­но от на­ча­ло­то на ми­на­ла­та сед­ми­ца.
Са­мо за пър­ва­та по­ло­ви­на на март са по­чи­на­ли че­ти­ри­ма ду­ши, от­чи­тат от об­щин­с­ка ад­ми­нис­т­ра­ция.
RELATED ARTICLES

Most Popular