Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятТрима убити и 19 ранени след атака с нож в Япония

Трима убити и 19 ранени след атака с нож в Япония

Една от жертвите е дете от началното училище

Трима души, сред които и дете от началното училище, бяха убити и 19 ранени при нападение с нож тази сутрин на автобусна спирка близо до Токио, предадоха „Асошиейтед прес” и „Ройтерс”, като цитираха японската телевизия Ен Ейч Кей. 13 от ранените са деца.

Две деца и един възрастен не давали признаци за живот след нападението в град Кавазаки, на югозапад от Токио.

Заподозреният е задържан на място. Той се самонаранил с нож в рамото.

Мъжът, на възраст между 40 и 50 години, се нахвърлил в час пик с нож срещу хора, чакащи на автобусна спирка. В близкия до спирката парк са открити два ножа, както и част от ранените. Не са известни мотивите, нито самоличността на нападателя. Нападателят се приближил до чакащите деца на спирката с нож във всяка ръка и закрещял: „Ще ви убия!”.

Телевизията показа много полицейски и пожарникарски коли, както и линейки на мястото на нападението, където са опънати палатки за оказване на спешна помощ на ранените.

Малко по-късно

японската полиция съобщи, че заподозреният за нападението е издъхнал от раните си.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е на посещение в Страната на изгряващото слънце, изрази солидарност с Япония и изказа съболезнования за жертвите от нападението с нож.

„Всички американци са редом с японския народ и скърбят за жертвите и техните семейства”,

каза Тръмп, който беше на японския хеликоптероносач „Кага”, в пристанището Йокосука, в последния ден от държавното си посещение в Япония. „От името на първата дама и от мое име изказвам нашето съчувствие и отправям молитви за тях”, добави Тръмп.

Той поздрави японските военни с американския поздрав „Честит Ден на възпоменанието”, в който в САЩ почитат паметта на падналите в бой. Заедно с президента на „Кага” бяха първата дама Мелания Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе със съпругата си. Тръмп благодари за честта да се срещне с новия японски император и императрицата, а Абе говори за силния съюз между САЩ и Япония. „Фактът, че сме заедно на този кораб, е доказателство за здравината на този съюз”, каза японският премиер.

След като напуснаха „Кага”, президентът Тръмп и съпругата му отлетяха с хеликоптер към американския боен кораб „Уосп”, закотвен в база недалеч от Йокосука./ vesti.bg

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular