Wednesday, May 1, 2024
HomeОживлениеТри дни яли, пили и се веселили на Граовски събор в Брезник

Три дни яли, пили и се веселили на Граовски събор в Брезник

Опашки за зелник и домашно кисело мляко се виха пред щанда на майсторките от читалище “Иво войвода”

Стотици се стекоха на тридневния Граовския събор в Брезник напук на дъжда и на юнския пек. Малкият град се пукаше по шевовете от хора. Гости имаше от цяла Югозападна България, като дебютът на толкова голямо събитие за 7-месечната Александра от Дупница бе изключително любопитно изживяване.

Глъчката и доброто настроение се оказаха заразителни. Търговци бяха окупирали със сергии главната улица в града и предлагаха от пиле мляко, а големият надпис “Добре дошли на Видовден” приканваше гости от близо и далеч. На събор като на събор, въздухът бе пропит с аромат на цвърчаща скара и игриви ритми. Весели деца носеха планини от захарен памук и хапваха лакомо крехки понички. Атракция за най-малките станаха екзотичните животни, с които всеки желаещ можеше да си направи снимка за спомен. И тази година Меси и Роналдо уважиха Граовския събор, като дори се редиха на опашка за сладолед.

Голям успех пожъна фермерският пазар, който се провежда в рамките на събора от Регионалния младежки RAISE център в Брезник. Работилницата по везба представи красиво изработени изделия. Производителят на мед Иво Сотиров подреди щанд с пчелни продукти.

Предлагаха се още мляко, кашкавал и сирене от местни фермери. Мирослав Борисов изкушаваше със сладка и сиропи, а черешите му вървяха по 5 лв. килограма. Истински фурор сред съборджиите предизвика дегустацията на традиционни ястия от граовската кухня. Приготвиха ги майсторките със златни ръце от Народно читалище “Иво войвода 1928” от село Долна Секирна. Пред щанда им се изви дълга опашка за зелник, баници, питки, кекс и за най-гъстото домашно кисело мляко.

Боб яхнията, чушките с ориз и качамакът също бяха оценени подобаващо от ценителите на автентичната кухня. “Добре, че я има старата генерация… Да са живи и здрави бабите да месят, да готвят и да предават уменията си на младите”, коментираха чакащите за вкуснотии на опашката. Празничните събития стартираха още в петък с детски пленер в историческия музей.

Дария и Сашо Евтимови напътстваха малките участници, които твориха и получиха награди. Официалното откриване бе ознаменувано с фойерверки и спектакъл на танцова формация “Майсторите на танца”. Съботният ден започна с футболен турнир между ветераните на “Чорни” (Брезник) и “Черногорец” (Ноевци), който приключи наравно 1:1. Детски футболни отбори от Перник, Кюстендил, Радомир също премериха сили на турнира. Спортните събития преминаха под надслов “Бъдеще за Никола” като се събираха средства за лечението на 9-годишния Никола Ангелов от Перник. На спортния комплекс се състоя и волейболен турнир. По-късно възпитаниците на спортен клуб “ОрошиКиокушин-Брезник” направиха демонстрации по карате. Фолклорната програма с участието на самодейци насити още повече атмосферата с празнични емоции и добро настроение. Участие в нея взеха самодейци от читалищата в община Брезник, танцов клуб „Брезиана“, ученици от вокална група “Меден глас” към училището в Брезник и група по народни танци “Релакс” от Радомир. Кулминацията настъпи вечерта с концерт на певиците Анелия и Румяна Попова. В неделя сутринта тържествена света литургия се проведе в храм-паметник „Св. Георги Победоносец“.

RELATED ARTICLES

Most Popular