Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПерникТрънчани с ново патриотично дело! Откриха паметна плоча на Тако Пеев в...

Трънчани с ново патриотично дело! Откриха паметна плоча на Тако Пеев в Ярловци

В трънското село Ярловци бе открита паметна плоча на Тако Пеев – ръководител и организатор на движението за освобождение на Трънско и Брезнишко от сръбската окупация през 1878 г. Инициативата е на Трънското културно-просветно дружество “Руй”, сдружение Трън, община Трън, Пътуващо читалище “Бащино огнище” и потомци на Пеевия род.

На почетна стража пред паметника застанаха членове на национално дружество “Традиция”. Александър Гюров, председател на Трънското културно-просветно дружество произнесе слово за живота и делото на Тако Пеев, лентата преряза кметът Цветислава Цветкова. Оркестър “Шевица” със солист Боряна Василева изпълни патриотични песни.

“Аз имам бащино имане, което ще пожертвам за България” – тези думи на Тако Пеев са изписани върху паметната плоча. Той влага всички средства на богатия Пеев род за освобожението. На 20 декември 1877 г. сърбите започнали окупация на околностите на Трън, Цариброд, Сливница, Брезник и стигнали почти до Батановци. В София Тако Пеев се захванал с дейност по присъединяване на Знеполието към България.

Поддържал връзки с княз Дондуков-Корсаков, намерил подкрепа от българския историк проф. Марин Дринов, вицегубернатор на София и от софийския владика Мелетий. Няколко пъти пътувал до Сан Стефано в Главната руска квартира, за да се види с Великия княз Николай Николаевич и да поднесе адрес от трънското население и молба за присъединяване на Трънски окръг към България.

Многобройните му телеграми до Берлинския конгрес дали основание на граф Шувалов да се застъпи за каузата на трънчани и на 27 май 1879 г. Трънско се присъединило към Княжество България. Тако Пеев се завърнал в Трън, придружаван от ескадрон руски кавалеристи – казаци, по нареждане на княз Дондуков-Корсаков и бил посрещнат като голям родолюбец от местното население.

Народен представител е в 3-то и 4-то Велико Народно събрание и в 7-то и 8-то обикновено Народно събрание. Умрял през 1926 г. На негово име са кръстени улици в Перник и Трън.

Снимки: Ивайло Шопски

RELATED ARTICLES

Most Popular