Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСамоковТуристите в самоковското дружество „Мусала” горди с успехите на алпиниста Атанас Скатов

Туристите в самоковското дружество „Мусала” горди с успехите на алпиниста Атанас Скатов

Нови поводи за радост имат членовете на самоковското туристическо дружество „Мусала“ след изкачванията на вр. Гашербрум 1 и вр. Гашербрум 2 от Атанас Скатов.
Само три седмици след като изкачи третия по височина връх на планетата – Канчендзьонга (8586 м), Атанас тръгна към Пакистан, за да изкачи върховете Гашербрум 1 (8068 м) и Гашербрум 2 (8035 м) в планинската верига Каракорум.
“Ще направя всичко възможно да изкача и двата върха. Силно вярвам, че планината ще ме допусне до себе си този път”, каза Наско на тръгване с усмивка на уста.
Гашербрум 2 е деветият осемхилядник в невероятната кариера на Скатов. Той иска да стане първият веган в света, изкачил всички 14 най-високи точки на планетата, както и първият българин, стъпил на всички хималайски върхове. Неговите експедиции в тази насока започнаха през 2015 г. В 4,09 ч. българско време Наско се е изкачил на 13-ия по височина връх на планетата Гашербрум 2, наречен още от Томас Монтгомъри К4.
Масивът Гашербрум пък в превод от местния език означава Красивата планина. Това е най-силният сезон за Скатов – само за два месеца той изкачи три осемхилядника. Наско стана и първият българин, изкачил върховете Гашербрум 1 и 2 в един сезон, и то за рекордното време от 6 дни.
Досега, освен последните три върха, Атанас е изкачил 6 осемхилядника – Манаслу, Аннапурна, Макалу, Лхотце, Еверест и Чо Ойо.
До завършването на проекта остава да изкачи още 5 осемхилядника –  Нанга Парбат, Броуд Пик, Шиша Пангма, К2 и Дхаулагири. Успее ли в намеренията си, Наско ще стане не само първият веган в света с това постижение, но и първият българин, стъпил на всички 14 осемхилядника. Малцина знаят, че Атанас Скатов, заедно с Марияна Илиева, Добри Фингарски и още изявени планинари, е сред основателите на новото самоковско туристическо дружество за планинарство, екология и спорт „Мусала“ и е член на неговия Управителен съвет.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular