Friday, May 3, 2024
HomeРегионСанданскиТуристи ветерани от Сандански направиха 3-дневен преход на Пирин

Туристи ветерани от Сандански направиха 3-дневен преход на Пирин

Клубът на туристите ветерани “Коста Поптодоров” в Сандански проведе 3-дневен преход из Пирин планина. Пътешествениците нощуваха в заслон “Спано поле”. Преходите бяха на три групи по различни маршрути: към хижа „Синаница”, до Голямо Спанополско езеро и до Муратов връх. С добро настроение туристите от Сандански посрещаха изгрева на слънцето. Утринната разходка съчетаха с бране на билки и вкусни боровинки, а след това пиха чай и кафе на открито, приготвени от домакините Любо, Весела и Митко. Туристите опитаха и различни гозби – гъбена супа, хайдушки боб със свинско месо, манастирски боб, скара на жар и др. Три дни се оказаха малко, за да се насладят на природните красоти в Пирин планина. В групата имаше и пет деца, които с желание и радост се включват често в планинските походи.
Клубът на туристите ветерани “Коста Поптодоров” е с председател Тасуда Митова и по нейна информация 25 туристи са заслужили бронзови значки, над 50 имат сребърни значки, а 15 са със златни значки за посетени 100 туристически обекта в България. Плануваните екскурзии, походи и преходи в България за календарната година се изпълняват почти на 100%.
Туристите празнуват заедно и рождените си дни на тримесечие, които поради епидемичната обстановка се организират на открито сред природата. Последните рожденици почерпиха в Беласица планина, на Белата чешма, над село Самуилово.
Наскоро посетиха местността Извора над село Петрово, община Сандански, и хижа “Извора” в полите на Славянка планина.
С голям интерес разгледаха църквата “Успение на Света Богородица” в центъра на селото, запалиха си свещичка за здраве и благословение и се поклониха на най-старата икона на Св. Богородица, открита при разкопките при построяването на храма.

RELATED ARTICLES

Most Popular