Monday, May 6, 2024
HomeБизнесТуроператори: Ковид срина новогодишните резервации

Туроператори: Ковид срина новогодишните резервации

  • Офертите за празниците в родните курорти са по-скъпи от тези зад граница

  • Правили сме по 300-400 резервации за Нова година, сега пътуват малцина, отчете М. Угрева

Туроператори от Дупница отчитат много слаб интерес към предлаганите пакети за празниците. Голяма част от местните хора са решили да посрещнат Коледа и Нова година най-вече по домовете си с близки, а не да пътуват. Причините са ясни – пандемията от коронавирус и икономическата криза.
„Интересът към чужбина е много слаб. В сравнение с минали години разликата е огромна. Правила съм резервации на 300-400 човека за празнуване на Нова година. Клиентите всеки ден си променят мнението. Записват се за някоя дестинация, после се отписват. Имам едни ваксинирани клиенти за Северна Македония, както и една малка група за Банско. Също така се появиха и желаещи за Турция. Там може би в момента е най-лесно, защото не е в червената зона. Няма задължително изискване за заведенията за хранене. Освен това лирата падна доста и хората се изкушават да отидат на пазар в Турция. Отдавам слабия интерес абсолютно на ситуацията с коронавируса. Ние, българите, традиционно празнуваме Нова година в някоя от съседните държави, предимно Северна Македония или Сърбия.

Сега на първото място можеш да посетиш заведение само ако си ваксиниран, иначе можеш да влезеш в страната с PCR тест. Нали знаете колко процента от българите са ваксинирани и колко пък от ваксинираните ще решат да отидат там. Сърбия пък засега е в червената зона и независимо дали имаш ваксина, или не, при прибирането от там си задължен да си направиш PCR тест. Всичко това утежнява нещата и излишно оскъпява една екскурзия, а това отказва хората. Отделно нагнетяването на данни за починали от вируса влияе негативно на всеки. Уж броят на новозаразените намалява, пък идва и нов вирус – това оказва влияние“, коментира Мариана Угрева.
Тя отчита, че кувертите за празниците по родните курорти са по-скъпи, отколкото тези зад граница.
„Вече започна да се спекулира с тези цени, но наистина у нас цените са много скъпи. Може би е така, защото на много места не са работили и сега се опитват един вид да избият. Влияние оказва и поскъпването на цените и живота в страната“.
По думите й тя и нейните колеги не знаят какво предстои и дали бизнесът им ще потръгне през 2022 година.
„Говорим с колегите от цялата страна. И в София, и в Пловдив… Всички се чудят какво да правим. Нашият бранш беше най-тежко засегнат от пандемията. Надяваме се това чудо да отмине и да си започнем горе-долу нормален живот“, завърши Мариана Угрева.
„Вяра“ провери още няколко туристически бюра, като установихме, че някои от тях са затворили и са оставили на вратите телефон за връзка. Тук-там има разлепени и различни оферти, основно за еднодневни пътувания.

Едно от предложенията за Нова година е за Македония. Тя включва 2 дни (1 нощувка с 1 закуска) и празнична новогодишна галавечеря, а цената е 160 лв. Само новогодишна вечеря и транспорт без нощувка пък струва 95 лв. Туроператорът подчертава, че за влизане в Македония и България се изисква предоставяне на негативен бърз антигенен, PCR тест или  документ за поставена ваксина срещу COVID-19 с изминати най-малко 14 дни от втората доза за влизане в страната на всички лица над 12 години.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular