Friday, May 3, 2024
HomeКриминалниУбийството на Удо Ланге в Кладница – заради личен мотив!

Убийството на Удо Ланге в Кладница – заради личен мотив!

Съпругата на убития швейцарски бизнесмен и задържаният са имали лични отношения

Съпругата на убития швейцарец Удо Ланге във вилното селище на пернишкото село Кладница и задържаният за убийството на бизнесмена са имали лични отношения, стана ясно от брифинг на прокуратурата и полицията в понеделник.
Има достатъчно събрани доказателства, че арестуваният 57-годишен мъж с инициали Б.П. е съпричастен към престъплението. Предстои и внасяне на искане за постоянна мярка, заяви старши комисар Павел Млеканов – директор на ОД на МВР-Перник. „В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествието, проведени са разпити на свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение, направена е аутопсия от съдебен лекар, назначени са експертизи“, съобщават от прокуратурата.
Обвиненият е познат на пострадалия и на семейството му. Работил е при съпругата на жертвата Елизабет Ланге, която има пекарна. Мотивът за престъплението е личен, смятат разследващите.

„Задържаният и съпругата на пострадалия са в лични и служебни отношения. Този човек е адресно регистриран в София. Към момента доказателствата сочат, че той е извършител на убийството. Работи се и по установяване на съпричастие и на други лица. Задържан е вчера сутринта в жилището му в София, Иззети са веществени доказателства от претърсвания на адреса на предполагаемия убиец“, каза Албена Стоилова – говорител на Окръжна прокуратура в Перник. „Работи се и по установяване на евентуална съпричастност на други лица“, посочи пред медиите зам.-окръжната прокурорка.

На този етап няма доказателства срещу съпругата. Все още се установява как точно е извършено убийството.
От прокуратурата заявиха, че все още не може да се каже категорично как е бил убит швейцарецът. „В имота на жертвата е извършено убийството. Употребен е конкретен вид оръжие, белези по трупа няма, но има констатирано увреждане на белия дроб, а и малка рана на шията Направена е аутопсия“, поясни прокурор Албена Сотирова.
Няма данни бизнесменът да е бил преоблечен или местен.

Към момента е изяснено, че съпругата на Ланге – Елизабет е била в дома им по време на убийството на мъжа й. Жената е била разпитана в неделя, но от обвинението отказаха да разкрият подробности от това какво е споделила тя.
Арестуваният 57-годишен мъж е задържан за 24 часа, след което мярката ще бъде удължена до 72 часа с прокурорско постановление. Във вторник ще бъде внесено искане в Окръжния съд с оглед за вземане на най-тежката мярка за неотклонение.
„За нас е ясен механизмът на извършване на това престъпление, ясни са и лицата, които са съпричастни, включително и физическият убиец“, заяви по-късно пред медиите и вътрешният министър Иван Демерджиев. Събират се интензивно доказателства, денонощно работят екипите на полицията.

 

„Установили сме необходимата оперативна информация, събират се доказателства, които да обезпечат успешното приключване на наказателното производство. Но както механизмът, така и съпричастните лица са ясни и известни за нас“, посочи Демерджиев. По думите му по трупа са извършвани „определени манипулации“. „Нашето становище беше, че е местен, впоследствие се оказа, че са извършвани други манипулации, които да замаскират следите от извършеното убийство“, допълни служебният министър.

Припомняме, че тялото на бизнесмена бе открито от съпругата му в петък вечер в дома им, който се намира в комплекса „Делта хил“ край село Кладница, Пернишко.
Първоначално не бяха открити следи от насилие по трупа, а по-късно стана ясно, че Удо Ланге е бил убит.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular