Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияУдължават мерките, предлагат връщане на част от ограниченията

Удължават мерките, предлагат връщане на част от ограниченията

Ако заболеваемостта нарасне още, следващата стъпка е превръщане на цели болници за лечение на пациенти с COVID-19. Тази стъпка ще бъде предприета, ако 50% от леглата на територията на областта бъдат запълнени с пациенти с COVID-19 – от всички болнични легла в областта, а не от разкритите за COVID.

Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг за актуалната ситуация на разпространението на COVID-19 у нас. Не обсъждаме пълен локдаун на училищата, каза още здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор съобщи, че противоепидемичните мерки ще трябва да бъдат удължени и след 12 ноември – до края на месеца.

Време е да помислим за ограничаване на работата на заведенията, които не ограничихме досега, и те да работят до 22 часа. Присъствената работа в офиса ще трябва да е до 50%. Тези, които могат да работят извън офиса, ще трябва да го правят. Вече считаме, че за цели области 5.-12. клас да са дистанционно. Горещата ни препоръка към висшите училища е изцяло преминаване на дистанционно образование. Изключение само към медицинските специалности. Трябва да се възстанови коридорът за пазаруване за хора над 65-годишна възраст в интервала от 8 до 10 часа, каза доц. Кунчев.

Главният здравен инспектор каза, че ще трябва да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването да командирова специалисти. Време е лекари от доболничния сектор да се включат в борбата, подчерта доц. Кунчев.

От думите му стана ясно, че се предлага и медицинският персонал, определен като контактен на коронавирус, да не се подлага на 10-дневна карантина. След отрицателен тест, направен минимум на третия ден от контакта, те следва да останат на работа, за да не останат болниците без персонал.

Министърът на здравеопазването подчерта, че към момента няма нужда от командироване на военни служители, но ще се използва ресурсът на МВР за връчване на предписания.

Министърът увери, че има достатъчно количество лични предпазни средства. По процедури ще бъдат обезпечени нуждите на държавата с месеци напред, каза още той.

Днес пристигат още 1700 флакона „Ремдесивир“, съобщи Костадин Ангелов. 4300 флакона от лекарството се очакват следващата седмица. Няма недостиг от лекарството, категоричен бе той.

Този медикамент не е панацея, той има странични ефекти, както всеки друг, и лекарят преценява лечението с него, подчерта още Ангелов.

Нямаме специфичен медикамент за лечението на коронавирус. Надяваме се през април месец ваксините да бъдат тук, да са достъпни за желаещите граждани, които искат да ги сложат, каза още Костадин Ангелов.

Здравният министър каза, че все още запазваме сравнително добри места по заболеваемост и смъртност, но това зависи от правилното ни разбиране за ситуацията такава, каквато е в момента.

По заболеваемост сме на 17-о място сред 30 страни от ЕС и Европейското икономическо пространство и на 4-то място на Балканския полуостров. По смъртност в Европа сме на 10-о място и на 4-то място на Балканите, съобщи доц. Ангел Кунчев.

Само три области са все още в оранжевата зона – Видин, Добрич и Силистра, всички останали са в червената зона, т.е. имаме над 120 болни на 100 000, обясни д-р Кунчев. Той посочи, че Добричка област, където ситуацията е била много тежка, в момента след взетите мерки е в сравнително добро състояние.

През последните дни между 30 и 35% от всички изследвани лица дават положителен тест, посочи той. /БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular