Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБанскоУеднаквяват размера на туристическия данък на хотели и бунгала в Банско

Уеднаквяват размера на туристическия данък на хотели и бунгала в Банско

Общинските съветници намалиха такса „смет“ за банскалиите, отопляващи се на екогориво

Не се предвижда увеличаване на таксата за битови отпадъци в община Банско. Променя се обаче съотношението на цената за отделните услуги, формиращи общия промил, решиха на последната си за 2020 г. сесия общинските съветници в курортния град. Те утвърдиха за 2021 г. План-сметка за сметосъбиране, сметоизвозване и обезвреждане на отпадъците, както и за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места в община Банско. Намаление на таксата за битови отпадъци обаче ще има за гражданите, които ползват за отопление т.н. екогориво – електричество, газ и топлоенергия от топлоцентралата. Всички, които подадат заявление в общината до края на годината, ще се възползват от 10% отстъпка за 2021 г.

Общински съвет-Банско изслуша временната комисия за проверка използването на минерална вода на територията на гр. Добринище. Въз основа на представения доклад бяха очертани дейностите, които да предприеме общинската администрация през 2021 г. Съветниците решиха комисията да продължи работа. Тя е натоварена да провери декларираните и действително разходвани водни количества, заявени от физически и юридически лица на територията на гр. Добринище, и да докладва за нерегламентирано ползване на минерална вода. От направените проверки е видно, че през обследвания период от 2017 г. до края на м. септември 2020 г. общински обект „Баня” в гр. Добринище работи на загуба. Според членовете на комисията това налага да се изготви стратегия и да се приложи нов подход в начина на работа, за да може общинската баня да почне да реализира печалба.

Съветниците одобриха нова Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на община Банско. Уеднаквява се размерът на туристическия данък на територията на цялата община за местата за настаняване от клас „Б” – семейни хотели, почивни станции, къщи за гости, хостели, пансиони, къмпинги и бунгала, и от клас „В” – стаи за гости и апартаменти за гости. Патентният данък за лицата, извършващи хотелиерска дейност на територията на град Банско за обекти за настаняване до 20 стаи категория 1 и 2 звезди, се намалява наполовина. Промените се извършват във връзка с измененията на Закона за туризма от 25.02.2020 г. Новата общинска наредба прецизира текстовете, точно и ясно дефинира наименованията на събираните от община Банско данъци. С нея се цели да се постигне яснота, коректност и публичност при определяне размера на местните данъци.

Беше създаден Съвет по въпросите за социалните услуги в община Банско. Това е обществен орган, който ще подкрепя разработването на социалните политики на общинско и регионално ниво. Съветът ще подпомага извършването на анализ на потребностите от социални услуги и анализ на състоянието и ефективността на социалните услуги, предоставяни в община Банско.

Учреденият 13-членен съвет ще работи под ръководството на зам.-кмета Костадин Атанасов. Останалите членове са общински специалисти, общински съветници, представители на държавата и неправителствения сектор. Съветът ще изпълнява дейността си съгласно Правилник за устройството му.

На територията на община Банско има 12 социални услуги с държавно делегирана дейност – център за настаняване от семеен тип, защитени жилища за лица с умствена изостаналост, дневни центрове за деца и възрастни с увреждания, дневни центрове за стари хора, център за социална рехабилитация и интеграция и услуги в домашна среда чрез лични асистенти и домашен социален патронаж.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular