Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникУзбекистан ни връща двойния убиец от дискотека "Соло”

Узбекистан ни връща двойния убиец от дискотека “Соло”

Перничанинът Илиян Тодоров беше задържан при опит да премине границата с фалшив паспорт

Осъденият за двойното убийство пред дискотека „Соло“ през 2009 година Илиян Тодоров ще бъде екстрадиран до България от Узбекистан.

Процедурата е започнала, след като Тодоров е помилван за наложено му наказание от местните власти и предаването му към София за излежаване на присъдата вече е част от процедура, която минава през Интерпол.Това потвърждават от МВР, цитирани от БТА.

След 12 години в неизвестност Тодоров беше задържан в Узбекистан, опитвайки се да мине границата през март с фалшив паспорт. След като бе арестуван, той бе осъден, но в началото на декември е бил помилван, за да може да бъде освободен от затвора и да бъде задвижена процедурата по екстрадицията му.

Припомняме, тежкото престъпление беше извършено в ранните часове на 18 април 2009 г. в центъра на София. Засичат се две компании, едната от които току-що е излязла от нощното заведение на метри от Съдебната палата. След разменени реплики един от младежите – Илиян Тодоров, вади нож и намушква трима души, след което се качва на такси и изчезва.

21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров – в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Тодоров беше задържан в Узбекистан в началото на март тази година при опит да напусне страната през летището в Ташкент с полет за Истанбул.

При гранична проверка било установено, че той използва фалшив руски паспорт и е задържан. При констатиране на реалната му самоличност става ясно, че Тодоров е издирван с червена бюлетина на Интерпол за влязла в сила присъда за двойно убийство, постановена от ВКС на България. Тогава бюрото на Интерпол в Ташкент уведомява своите колеги в София за ареста, а на 9 март Върховната касационна прокуратура изпраща искане за екстрадицията на Тодоров у нас за изтърпяване на наказание “доживотен затвор”. Срещу Тодоров обаче е образувано наказателно производство за документно престъпление (ползване на фалшив паспорт) в Узбекистан и той е изправен пред Мирабадския районен съд за наказателни дела в Ташкент, който през юли тази година го осъжда на 5 години и 1 месец затвор.

От документи става ясно, че на 6 декември в българското посолство в Ташкент е пристигнал узбекистански гражданин, представил се за служител в затвора в Алмалъйк, където Тодоров излежавал присъдата си. Той е поискал от посолството на Тодоров да бъде издаден документ за депортиране в България, тъй като в същия ден е влязла в сила подписана от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев амнистия на Тодоров и следва той веднага да бъде освободен от затвора.

От посолството незабавно информират българското Министерство на външните работи, Министерството на правосъдието, Върховната касационна прокуратура и главния прокурор и Министерството на вътрешните работи.

От дирекция “Международно оперативно полицейско сътрудничество” в МВР изпращат спешно запитване за случая до бюрото на Интерпол в Ташкент, откъдето уточняват, че на 6 декември българинът е освободен от затвора в Алмалъйк и незабавно е задържан по искането на България за екстрадиция. От Интерпол – Ташкент са поискали от офиса на главния прокурор у нас незабавно да придвижат документите за екстрадиция чрез Главната прокуратура на Узбекистан.

По предварителна информация в момента двете страни уточняват всички технически подробности по предаването на Тодоров на българските съдебни власти, неговата екстрадиция и планирането на полетите, с които той ще бъде докаран в България. Очаква се той да пристигне в София най-късно до края на годината.

Илиян Тодоров беше в неизвестност от края на 2011 г.

На 9 декември 2011 г. съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд го оправда с мотива, че вината му не била доказана. Присъдата обаче беше подписана с особено мнение от едната съдийка в състава – Мария Дончева. Впоследствие магистратите отхвърлиха и гражданските искове, предявени от родителите на двете убити момчета за общо 850 000 лева. Съдия Ченалова пък оповести мотивите си чак след 4,5 месеца, вместо в законовия едномесечен срок.

По този начин делото стигна до втора инстанция, но Тодоров вече беше на свобода след оправдателната присъда.

По време на делото пред Софийския апелативен съд не бяха събрани нови доказателства, но съдебният състав с председател съдия Антоанета Данова и членове съдия Лада Паунова и съдия Вера Цветкова все пак прецени, че Тодоров е виновен.

В началото на април 2013 г. въззивният съд отмени присъдата на СГС и постанови нова – “доживотен затвор” за обвиняемия. Магистратите присъдиха по 150 000 лева обезщетение за семействата на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров, а 50 000 лева обезщетение беше присъдено на пострадалия Кирил Димитров.

Илиян Тодоров не се появи на нито едно заседание по делото на втората инстанция. Чрез адвоката му присъдата на Софийския апелативен съд беше обжалвана пред ВКС.

На 4 декември 2013 г. Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата му. Дни по-късно обаче се оказа, че от “Охрана на съдебната власт” не могат да намерят Тодоров, за да го приведат в затвора в София.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular