Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятУкраинският режисьор Олег Сенцов удостоен с наградата „Сахаров”

Украинският режисьор Олег Сенцов удостоен с наградата „Сахаров”

Украинският режисьор Олег Сенцов е тазгодишният носител на наградата на Европейския парламент “Сахаров”, съобщава радио “Свободна Европа”.

Режисьорът е в затвор в Русия, тъй като се противопоставя на руското анексиране на родния Крим.

Източници от Европейския парламент обявиха, че Сенцов получава престижната награда “Сахаров” за 2018 г.


Сенцов, който заяви през миналата седмица, че е бил принуден да прекрати 145-дневна гладна стачка в затвор в Северна Русия, е избран сред трима финалисти на закрито гласуване на 9 октомври в комисиите по външни работи и развитие на Европейския парламент.

Другите две кандидатури в краткия списък бяха на мароканския активист Насер Зефзафи и 11 неправителствени организации, които спасиха живота на мигранти в Средиземно море.

Официалната церемония по връчване на наградата е на 12 декември в Страсбург.

Сенцов е осъден на 20 г. затвор по обвинения в тероризъм. Според Запада и правозащитни организации присъдата е политическа. Той в момента излежава присъда в Ямало-Ненецки автономен окръг, където на 14 май започна гладна стачка с искане Русия да освободи 64-ма украинци, които се смята, че са политически затворници. Сенцов прекрати гладната стачка на 6 октомври. Той обяви, че го е направил, за да не бъде принуден от затворническите власти. Наградата, наречена на името на съветския дисидент Андрей Сахаров, е създадена през 1988 г., за да почете личности или групи, защитаващи човешките права и основните свободи.

RELATED ARTICLES

Most Popular