Thursday, May 2, 2024
HomeОживлениеУникална снимка на параклиса “Св. Петър и Павел” край Ковачевци събра...

Уникална снимка на параклиса “Св. Петър и Павел” край Ковачевци събра хиляди харесвания в социалните мрежи

Камен ЯНЕВ

Параклисът “Св. Петър и Павел” край село Ковачевци е една от най-красивите забележителности в община Самоков. Трудно е да се събере цялата прелест на святото място и околностите в една снимка, но фотографът Светльо Иванов е успял да направи това. “Вяра в средата на полето” – така е озаглавен кадърът, който събира хиляди харесвания и коментари в социалните мрежи. Затрогващият пейзаж е заснет през нощта, на фона на обсипаното със звезди небе и поля, обрасли с позлатени от юлските горещини треви.

“Признавам, че пътят до там бе доста каменист и неравен но в крайна сметка си струваше рискът, тъй като мястото е вълшебно и много спокойно”, споделя авторът на снимката, който е от София и е търговски представител по професия. Той разкрива, че ефектът на свещи, проблясвящи зад прозорците на параклиса, е постигнат с помощта на включени фенерчета от мобилни телефони.

Параклисът “Свети Петър и Павел” е построен през 1997 г. Намира се в месността Петров кръст, 2 км черен път югозападно от Ковачевци.
Издигнат е на мястото на стар параклис от който е запазен каменен кръст от 1792 г. Там са правени молебените за дъжд. Месността носи името на 4-те вековни дъба, които “маркират” на кръст землището на селото (единият се намира близо до параклиса) и според местните хора са доказателство, че земята там е благословена.

RELATED ARTICLES

Most Popular