Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСанданскиУникална традиция в село Пирин! Българки се премениха в 100-годишни носии

Уникална традиция в село Пирин! Българки се премениха в 100-годишни носии

Жители и гости на село Пирин облякоха народни носии, за да отпразнуват Бабинден. В едно от най-красивите села в община Сандански Денят на родилната помощ е особено почитан и колоритен.

„Озовахме се на място, където сякаш времето е спряло. Къщите – стари, но чисти и уютни, хората – гостоприемни и някак топли. Радваха се, че някакви „другоселци“ са дошли да уважат техния празник“, разказа Росица Гергинова, която е завършила Югозападния университет в Благоевград, а днес живее в столицата. Тя е останала трогната от мил жест на възрастна жена от селото.

Снимки: Росица Гергинова, Асен Великов, Надя Гъркинина

„Баба Стоя Тагарева разбра, че нямам носия, и веднага ми даде своята, с молба да я „разтърса“. Не беше я обличала от 10 години – откакто е загубила съпруга си“, сподели още младата жена. Росица е впечатлена и от младите жители на с. Пирин, които отдавна са се пръснали по всички краища на България, но се прибират за Бабинден.

По думите й в селото почти всички играят, пеят и се веселят на този ден. Въпреки че в Пирин няма новородени бебчета.

„Традицията е, че хората се обличат с народни носии, които са на повече от 100 години и са предавани от баби на майки, на снахи, на внучета“, казва и Мария Поповска, която живее в Испания, има три внучета.

Главни организатори на празничния Бабинден бяха сем. Камбурови и сем. Влахови.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular