Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаУникални къщички, кукли и тениски изработиха ученици от  СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”...

Уникални къщички, кукли и тениски изработиха ученици от  СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” в Дупница

  • Възпитаници на учителките Валя Богатинова и Весела Билярска посветиха творбите си на празника на училището

Възпитаници на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” в Дупница смаяха преподавателите и съучениците си с невероятни къщички, изработени в часовете по „Технология и предприемачество”. Творенията на децата са изложени в едно от фоайетата на училището и впечатляват с красотата си. Експозицията грабва и с колоритни битови кукли, сътворени от шестокласниците в училището. Намерено е място и за тениски, украсени от ученици в седми клас с помощта на текстилни бои. Изложбата е подредена по повод 130-годишнината на първото училище в квартал „П. К. Яворов”, чийто наследник е настоящото учебно заведение, както и на патронния му празник и Ден на народните будители – 1 ноември. Открита е на 29 октомври.

„Изложбата е дело на ученици от няколко класа. Петите класове се делят на две групи, когато са над 20 деца. С изключение на един клас – 7-и „б”, всички класове от 5-и до 7-и се делят на две групи и двете колежки – Валя Богатинова и Весела Билярска, работят едновременно – едната с едната група, а другата – с втората. Изработват еднакви неща. По традиция за патронния празник в училището показваме изработеното от учениците”, каза директорът Виолета Инкьова.

„Във връзка с темата „Конструкции и конструктивни елементи” решихме да изработим къщи. И тъй като предстоеше да честваме 130 години от основаването на училище в махала Мърджина, чийто наследник е СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”, а и искахме да продължим традицията – колежката Кичка Георгиева винаги правеше изложба за патронния празник, решихме да продължим и посветихме експозицията на празника. Миналата година мотото на изложбата беше „Възрожденската къща”.

Сега решихме да дадем възможност на децата да се разгърнат и да бъде без ограничения в материалите и идеите – можеха да представят къща от бъдещето, къщата на техните мечти, възрожденска къща, селска къща, горска къща, каквато те решат. Каквато идея имат, да я реализират. Повечето са възрожденските къщи, има и къщи от бъдещето, но не много. Идеята беше да се използват природни материали – шишарки, кори от дърво. Не всичко обаче може да се направи по този начин и не сме спазвали стриктно изискването. Съобразихме се и с възможностите на родителите и децата използваха и други материали. Учениците работиха с огромно желание. Искам да изразя огромната си благодарност към родителите на всички наши ученици, които ни подкрепят в реализацията на тази идея. Те въобще ни помагат непрекъснато и за всичко, което творим в нашето училище чрез техните деца”, каза Валя Богатинова.

„Всеки от участниците получи грамота от ръководството на училището. Грамоти бяха раздадени и по класове”, допълни Весела Билярска. Тя отбеляза също, че част от учениците са работили в екипи от по 2-3 или 4 деца.

Най-красивата къщичка е измайсторила Николета Спасова. Петокласничката разказа, че взела модела от интернет и изработила къщичката с помощта на „тате и мама”, глина, гипсокартон и имитиращ мрамор тапет. „Видях къщичката в интернет и реших да я направя. Тате и мама ми помогнаха за керемидите, те са от глина, затова най-трудно беше с покрива, останалото направих сама. Радвам се на това, което се получи, и искам да направя и друга къща”, обясни Николета.

 

Людмил от същия клас е „построил” селска къща. „Къщата е подобна на нашата в село Драгодан. Това е едно от любимите ми места, там живее дядо ми. Малко по-трудно ми беше с шадравана заради лепенето на камъните, залепих ги с топъл силикон. Тате ми помогна за облепването на комина и изряза оградата. Иначе всичко направих сам. Стените са от пластмаса, има маса от дърво, шадраван от камъни, оградата е облепена с пелети, както и покривът и коминът. Доволен съм. Това е един от любимите ми часове, защото правим с ръцете си различни предмети. Работата ми помага да бъда по-сръчен. Гордея се, че съм направил сам нещо. Къщичка правя за първи път, преди това на село издялках с длето фигура на кучето ми”, обясни Людмил.

Вероника Тасева и Велина Орозова са автори на старовремска къща. „Направихме я заедно, главно от фибран, а някои части от картон”, каза Вероника. „Майката на Вероника ни помогна и за по-малко от 3 дни къщичката ни беше готова”, допълни Велина.

Ема Томова има вила, изработена от картон, медицински клечки,  бои, дърво и изкуствени цветя. Момичето разказа: „За някои по-трудни неща като изрязването ми помогнаха вкъщи, иначе изцяло аз си направих сама къщичката. Изработването ми отне 3-4 дни. Много ми хареса как се получи и мисля да продължа”.

Велислава Фалина се гордее със своята тениска с фолклорни мотиви. „Взех модела от български шевици. Използвах текстилни бои, след това с шаблон направих надписа. У дома съм рисувала такива тениски и друг път”, сподели седмокласничката. Изложбата ще остане да радва учители и ученици до 16 ноември.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular