Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградУправата на Благоевград даде заден за такса „смет”

Управата на Благоевград даде заден за такса „смет”

Размерът на данъка и върнатите от областния управител решения ще бъдат обсъждани отново на извънредно заседание на 20 януари

Кметът на Благоевград Илко Стоянов е внесъл предложение до Общинския съвет (ОбС) за промяна в размера на такса „смет”, съобщиха от пресцентъра на общината.
Такса „смет” за благоевградчани беше променена от 1,1 промила на 2,9 промила на заседание на ОбС от 17 декември 2021 г. по предложение на кмета на общината. Решението обаче беше върнато от областния управител за ново разглеждане от общинските съветници, което трябваше да се състои на 12 януари тази година, но поради липса на кворум не се проведе заседание.
Размерът на такса „смет” и върнатите от областния управител решения ще бъдат обсъждани отново на извънредно заседание на общинските съветници на 20 януари, четвъртък, съобщиха от ОбС-Благоевград. На това заседание ще се обсъди и промяна в размера на таксата и намаляване на първоначално приетото увеличение на 2,9 промила, съобщиха от пресцентъра на община Благоевград. Предложението, внесено от кмета Илко Стоянов, предвижда размерът на такса „смет” да е 2.1 промила, допълват от пресцентъра.
Решението за промяна в първоначално приетия размер е на кмета на общината и е вследствие на дебата в обществото, нагласите на хората и икономическата ситуация в страната. След като е отчетено затрудненото финансово състояние на жителите на Благоевград в момент, когато цените на тока, газа, горивата и хранителните продукти поскъпват и след многобройни разговори с граждани, кметът е взел решение да внесе предложение до ОбС такса „смет” да бъде с по-нисък размер от първоначално приетия в края на миналата година, е казал Илко Стоянов, цитиран от общинския пресцентър.
Припомняме, миналата седмица в Благоевград изригна негодувание срещу готвеното драстично увеличение. Инициативният комитет, създаден срещу поскъпването на услугата, на брифинг призова общинските съветници да проявят разум и морал и да гладуват срещу увеличението. Сесията на ОбС обаче така и не се състоя. Учредителите на комитета тогава зададоха и конкретни въпроси към местната управа. Кое налага това драстично увеличение, ще предлага ли община Благоевград подобрена услуга по сметосъбирането и в какво конкретно ще се състои, защо не се инициира и организира широко обществено обсъждане за такса „смет”, защо община Благоевград не приложи на практика справедливо определяне на такса „смет” – всеки да плаща според количеството генерирани отпадъци, питат от комитета. Председател на Инициативния комитет е Емил Грозданов, зад когото застават още проф. Димитър Димитров, Павлина Теова, Здравка Чимева, Надежда Войнова, Първолета Евтимова и Димитър Урдев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular