Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниБългарияУраган по Южното Черноморие отнесе яхти и изхвърли човек зад борда

Ураган по Южното Черноморие отнесе яхти и изхвърли човек зад борда

Поморие обяви частично бедствено положение, остава без ток

В събота силна буря удари Бургас и Поморие. В Поморие кметът Иван Алексиев обяви частично бедствено положение.
Кметът на Поморие Иван Алексиев обяви бедствено положение. От сутринта в недела в общината заседава кризисен щаб.
“Обявено е частично бедствено положение. Най-важното е, че хората, които пострадаха при бурята, бяха откарани до лечебно заведение. Спасен е и човекът, паднал зад борда на яхта”, написа той в социалната мрежа.
Екипи на пожарната служба разчистват падналите при бедствието дървета и клони. Съборени са електрически стълбове, което остави града и околните населени места без електричество. В Бургас се съобщава за над 100 сигнала – най-вече паднали дървета, покриви, изолации и блокирани улици. Няма пострадали хора общински екипи почистват и отварят улиците.
В събота стана и ясно, че десетина яхти в Поморие са били отнесени от бурята навътре в морето. Съобщено е и за паднал зад борда ветроходец. Организирана е веднага акция от Спасителния кризисен център-Варна. Катер “Спасител-2”, позициониран в Бургас, се е отправил на мястото на инцидента, но хора от друга яхта са извадили бедстващия в морето човек и той е добре, се казва в съобщението на областния управител на Бургас.
Бурята връхлетя внезапно област Бургас около 17 часа и е преминала за десетина минути. Скоростта на вятъра е достигнала 100 км/ч по данни на Хидрометеорологичната обсерватория във Варна.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular