Sunday, May 12, 2024
HomeРегионСапарева баняУтвърждават 2 маломерни паралелки в Сапарева баня

Утвърждават 2 маломерни паралелки в Сапарева баня

Утвърждаване на две маломерни паралелки в СУ „Христо Ботев” за новата учебна година предлага в докладна записка кметът на община Сапарева баня Калин Гелев. Едната паралелка е в 6-и, а другата – в 8-и клас (специалност „Организация на туризма и свободното време”, професия „Организатор на туристическа агентска дейност”).
По закон за формиране на паралелки от 6-и до 7-и, както и от 8-и до 12-и клас, е необходимо минималният брой на ученици да е 18, а максималният 26 ученици. Искането, внесено в общинската администрация от директора на училището Емилия Гелева, е да се запази паралелка с 15 шестокласници, колкото са учениците към момента. Необходимо е решение на Общинския съвет паралелката да продължи да съществува като самостоятелна, тъй като в обратния случай ще бъде необходимо да се слеят двете съществуващи паралелки. При сливането броят на децата ще бъде 33, което значително надвишава допустимия максимален брой (29), ще бъде затруднено предаването и усвояването на материала от учениците и при евентуално усложняване на епидемиологичната обстановка отново ще се създаде проблем при струпване в една класна стая на голям брой ученици. При тези условия съществува вероятност от преместване на ученици в други училища в гр. Дупница, става ясно от докладната.

Записаните ученици в 8-и клас по специалността „Организация на туризма и свободното време”, професия „Организатор на туристическа агентска дейност” са 13. „Провеждането на обучение по тази специалност през учебната 2022/2023 година е от изключително значение за бизнеса и за общността като цяло, тъй като паралелката по тази специалност е единствена не само за училището, но и за област Кюстендил. При направено предварително проучване сред работодателите бизнесът в община Сапарева баня се нуждае от кадри, подготвени за екскурзоводско и хотелиерско обслужване на гостите”, посочват от учебното заведение.
Освен формиране на двете маломерни паралелки, от общинските съветници се иска и съгласие при необходимост да се осигурят допълнителни средства за дейността на училището и обезпечаване на учебния предмет. Местният парламент ще вземе решение по докладната на заседението си на 25 август.

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular