Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаУчат български танци в хоротека в Механото в Дупница

Учат български танци в хоротека в Механото в Дупница

Юлияна КОЛЧАКОВА

Интересна инициативата подеха в ПГ „Акад. Сергей П. Корольов” в Дупница. От тази седмица учениците и учителите в Механото, с което име е известно учебното заведение, провежда училищна хоротека. Тя ще се провежда веднъж седмично – в четвъртък, възпитаниците на училището и техните преподаватели в голямото междучасие ще танцуват различни хора за здраве и настроение. Заниманията ще помогнат на учениците и учителите да изучат тънкостите на българските народни танци.


„Училищната хоротека стартира на 3 ноември и ще се провежда всеки четвъртък за десетина минути, през голямото междучасие. Идеята се роди сред участниците в клубовете „Театрално изкуство” и „Танцуво изкуство” с ръководители Веска Бориславова, Иван Иванов, Маргарита Владимирова и Александър Попов. Групите са част от Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта” на МОН. Идеята е възникнала съвсем спонтанно и е много добре приета. В първия ден тези, които не бяха запознати с инициативата предварително, бяха изненадани”, каза директорът на училището Елена Костадинова.
Стана ясно, че в рамките на програмата „Заедно в изкуствата и спорта”, по която училището е защитило проект и работи, ще бъдат закупени тениски за играещите в хоротеката. С проекта се осигуряват и народни носии.

RELATED ARTICLES

Most Popular