Monday, May 6, 2024
HomeРегионРилаУченици и лесничеи от Рила садиха дръвчета в Бураново

Ученици и лесничеи от Рила садиха дръвчета в Бураново

Ученици и лесничеи от град Рила и експерти на ЮЗДП – Благоевград, садиха дръвчета в землището на кочериновското село Бураново. Акцията на възпитаниците на

ОУ “Аверкий Попстоянов” и служителите от ДГС “Рилски манастир” и ЮЗДП  е в изпълнение на проект на ЮЗДП по програма „Околна среда”, финансиран от Министерството на околната среда и водите. Засадени са около 100 фиданки на черен бор.

„В залесяването участваха ученици от 5 до 7 клас в училището в Рила, които са на целодневно обучение, и тяхната учителка Надя Дамянова. В землището на село Бураново засадихме около 100 фиданки на черен бор, като това е най-подходящият вид за мястото, където работихме. Заедно с колегите от горското стопанство и експертите от ЮЗДП запознахме децата с лесовъдската професия, чието популяризиране е една от целите на проекта. Показахме им техниката на залесяване, как се подготвя почвата, какво и защо се прави.

Те пътуваха  с колите на лесничейството до горския масив така, както ние се придвижваме при изпълнението на служебните си ангажименти в ежедневието На финала раздадохме награди – медали и грамоти. Имаше, разбира се, и почерпка. Децата бяха много щастливи”, обясниха от ДГС “Рилски манастир”. Оттам допълниха, че в рамките на същия проект ще залесят 300 дка – нови гори и гори, които ще възстановят след опожаряване.

„Тази пролет по проекта залесихме 200 дка, а наесен ще засадим още 200 дка. Това са нови гори и пострадали от пожари гори, които възстановяваме”, отбелязаха от горското стопанство.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular