Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаУченици от Дупница и Сапарева баня сред медалистите на онлайн национално състезание...

Ученици от Дупница и Сапарева баня сред медалистите на онлайн национално състезание по математика с девиз „Стой вкъщи“

Времето на принудителния престой „у дома“ е трудно за всеки, но особено тежко това време е за децата. Затова не трябва да се изпуска всяка възможност тяхното ежедневие да се разнообрази.
По този повод бе  организирано онлайн състезание по математика под патронажа на кмета на Сапарева баня  Калин Гелев.  В надпреварата  взеха участие деца от София, Кюстендил, Сапарева баня, Дупница и Банкя. Задачите бяха подбрани от дългогодишния  преподавател по математика и директор на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – Антони Стоянов, който от една година се е насочил да открива и мотивира деца с математически талант от неговия роден край – бившата Дупнишка околия.

Учениците трябваше да решат 20 задачи за 65 минути, като тематиката беше разнообразна. Участието в състезанието беше безплатно, изцяло направено на доброволни начала, благодарение на учители, родители и любезното съдействие на градоначалника на Сапарева баня Калин Гелев.
„Много обичам математиката! Още от малка решавам задачи с голямо удоволствие. Математиката ми е любимият предмет в училище и с нетърпение ги  очаквам . Един ден мама се прибра вкъщи след родителска среща и ми разказа как в класната стая дошъл един господин по математика, който  имал желание да работи с деца от нашето училище. Попита ме дали искам  да ме запише и разбира се, аз с голямо удоволствие приех. Така се запознах със Стоянов. Той и неговият син, Стоянов – младши, ни преподават задачи, различни от тези в училище, които са много интересни и понякога доста трудни. Часовете са вълнуващи и минават бързо. Откакто сме под карантина, решаваме задачите онлайн. Господинът  често организира и провежда състезания. Имам вече спечелени два сребърни медала. Аз обаче мечтая за много златни медали и знам, че ако решавам много задачи и с помощта на господина , ще осъществя мечтите си. Искам да стана известна в целия свят със спечелен златен медал на световно първенство по математика.  Ще се трудя много и ще решавам задачи, за да постигна тази моя мечта. Но това за мен не е проблем, защото аз го правя с удоволствие“, сподели след състезанието Василена Косовска от 3-ти „А“ клас в СУ „Христо Ботев“, гр. Сапарева баня, която спечели сребърен медал във възрастова група 3-ти клас.
За своята любов към математиката ни разказа и Кристиян Тодоров от  2-ри „А“ клас на ОУ „Евлоги Георгиев“, град Дупница. Той спечели златен медал във възрастова група 2 клас:


„Много обичам математиката и решавам задачи с лекота. На математическо състезание „Европейско Кенгуру“ през 2019 г. спечелих второ място за град Дупница и това беше знак, че съм доста добър. Мама и тате ме записаха в школата на г-н Антони Стоянов. Господин Стоянов и г-н Стоянов  – младши ми преподават много интересно и решаваме задачи по различни теми. Имам спечелени два златни медала от състезанията „Първодекемврийски турнир 2019“, гр София,  организиран от НЧ „Николай Хайтов“  и онлайн турнира „Остани в къщи“. Това,  което ме мотивира да продължавам с математиката,  е да ставам все по- добър, да печеля награди от състезания и да си намеря много хубава работа в бъдеще. Харесвам да играя футбол и компютърни  игри.“


Бронзов медал във възрастова група 4-ти клас спечели Анастасия Косовска – 4-ти „А“  клас в сапаревобанското СУ „Христо Ботев“.
„Математиката ми е любим предмет. Уроците в курса са забавни и интересни. Особено в момент като този, в който всички сме затворени у дома. Онлайн решаването на задачи и състезанията са много приятни. С нетърпение очаквам следващото състезание.“, каза Анастасия.
Нейният връстник Михаил Николов, който е 4-ти клас в дупнишкото ОУ „Евлоги Георгиев“, пък взе сребърен медал в същата възрастова група.
„Аз съм на девет години и уча в ОУ “Евлоги Георгиев. Още на две години и половина съм започнал да пиша цифрите, а на четири- да събирам двуцифрени числа. Всички предмети,  които уча, са ми много интересни, защото научавам нови и нови неща, но най-харесвам математиката и музиката. Мисля, че целият свят е подреден по математически начин. Започнах да обичам математиката още повече, когато тръгнах на олимпиади и видях много интересни задачи,  които не се изучават в училище. Тогава открихме Антони Стоянов и започнах да ходя на уроци. Много съм щастлив, че той ме учи на магията на тази прекрасна наука.“, заяви Мишо.
„Генетичната наследственост и упоритият труд при овладяването на математическите знания дават основание на всеки ученик да осъществи своите мечти и да израсне като математик с голяма известност. Но за целта е необходима симбиоза между учител, ученик и родител, която ще бъде гаранция за реализирането на тези мечти“, коментира пред „Вяра“ самият изтъкнат математик Антони Стоянов.

ВИДЕО С КЛАСИРАНЕТО

 

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Нека да благодарим на Бог, че има такива хора и то от нашия град които да допринасят за усъвършенстване на нашите деца. И се питам защо децата ни трябва да учат в Смг или Благоевград когато имаме потенциал това да се случи и в нашия град.

  2. Поздравления за г-н Стоянов и г-н Стоянов младши и за всички деца и родители. Щастливе сме, че имаме възможността да се познаваме с Антони Стоянов ,доказан математик и педагог ,има много добре разработена система за преподаване. Много е хубаво, че има възможност талантливите деца от Дупница да се развиват. В нашия град наистина има крещяща нужда да се вдигне нивото на образование особено след 7-ми клас, да се спре изтичането на деца в посока Благоевград и София. Също така като изключим този светъл лъч с школата на Антони Стоянов липсват места където децата биха могли
    да развиват по специфични интереси като програмиране, робитика и други където в София изобилстват.
    Весели Вликденски празници. Много здраве, щастие и късмет на всички.

Comments are closed.

Most Popular