Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионКюстендилУченичка от Кюстендил спечели състезанието "Градове на бъдещето"

Ученичка от Кюстендил спечели състезанието “Градове на бъдещето”

Поредното си блестящо представяне направи Александра Умленска от Природо-математическа гимназия “Проф. Емануил Иванов” в Кюстендил. Десетокласничката участва в състезанието “Градове на бъдещето”, което се проведе в катедра “Икономика и управление на строителството”, в рамките на Национална университетска олимпиада за ученици, организирана от Икономически университет-Варна. Александра грабна първото място с 95 точки от максимални 100 с разработка на тема The past future bike в категория „Транспорт и машиностроене“.

Проектът The past future bike

В състезанието взеха участие ученици от Варна, Шумен, Кюстендил, Пазарджик и др., които със своите разработки доказаха, че е възможно съществуването на „умни“ градове, в които трафикът и замърсяването остават в миналото. В края на октомври с тази разработка Александра участва в международния фестивал за детско и младежко научно творчество „От винта!“, а нейният проект The past future bike предизвика голям интерес от гостите и организаторите на фестивала. Заниманията и постиженията на кюстендилското момиче са много и в различни сфери.

Ученичката от ПМГ-Кюстендил спечели поредната си награда.

Преди два месеца Александра получи и специална награда от Софийския фестивал на науката. Тя заслужи това признание за своя проект STAR SEEKER, което е звездна карта на над 50 от най-големите съзвездия, изградени от над 300 звезди. През миналата година заедно с Андреа Николчова и ментор Биляна Йорданова, учител по информатика, грабнаха първо място нa КІТЕ Рrојесtѕ 2019 със звездна карта, показваща по-големите и зодиакални съзвездия. Peaлизиpaн e c 20 mісrо:bіt устройства и 100 cвeтoдиoдa. Александра Умленска е част от доджо клуба към ПМГ “Проф. Емануил Иванов” в Кюстендил.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular