Как да различим симптомите на инфаркта от паник атаките

Националната здравна служба на Великобритания каза на вестник Express как да различи инфаркта от симптомите на паническа атака.
Ако човек има чувство на непреодолим страх, това може да е признак както на паническа атака, така и на инфаркт. Други симптоми, които се припокриват при тези състояния, включват гадене, задух и болка в гърдите. Струва си обаче да се обърне внимание на факта, че болката в гърдите по време на инфаркти излъчва и други части на тялото: лявата ръка, врата, челюстта, гърба и корема. При инфаркт човек, освен гадене, може да получи повръщане, както и кашлица и изпотяване.
Експертите казват, че при такива симптоми трябва да се обадите на лекари.
„По-добре е да оставите повикването на линейката да бъде погрешно, отколкото по-късно да се окаже, че човекът е закъснял да спаси“, предупредиха лекарите.
При паническа атака хората изпитват студени тръпки или горещи вълни, сърцебиене, треперене и мравучкане в крайниците, усещане за задушаване, сухота в устата и шум в ушите. Както отбелязва британската здравна служба, макар паническата атака да изглежда смущаваща, тя не представлява опасност за живота.
Ако атаките се повтарят често, препоръчително е да си уговорите среща с терапевт. Това състояние се лекува с разговорна психотерапия и лекарства. За да се предотвратят допълнителни пристъпи на паника, трябва да се правят упражнения за облекчаване на стреса и напрежението.