Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаУчилищата в община Дупница са готови за първия учебен ден, първокласниците са 357

Училищата в община Дупница са готови за първия учебен ден, първокласниците са 357

  • В Самораново стартират с една паралелка от 11 деца, двама от персонала са ваксинирани

  • Уличната маркировка около школата ще бъде напълно обновена преди 15 септември

357 деца ще прекрачат за първи път училищния праг в община Дупница на 15 септември. По данни на ГРАОН 448 деца от община Дупница подлежат на записване в първи клас за предстоящата учебна година. Към момента за 66 деца е установено, че се намират в чужбина. 14 са паралелките първи клас в град Дупница, в които са записани учениците – 4 в СЕУ “Св. Паисий Хилендарски”, 3 в ОУ “Неофит Рилски”, 3 в  ОУ “Св. св. Кирил и Методий”,  2 в ОУ “Евлоги Георгиев” и по 1 в ОУ “Св. Климент Охридски” и в ОУ “Христаки Павлович”. В училищата в селата ще има по една паралелка, като в Крайници са записани 15 деца, в Яхиново – 13 и в Самораново – 11.

„Училищата на територията на община Дупница имат пълна готовност за началото на учебната година. Подготвени са и за различните варианти на обучение, които се коментират – присъствено или дистанционно, в зависимост от пандемичната обстановка, така че нямаме притеснения за първия учебен ден и протичането на учебния процес”, заяви Ценка Стоянова, началник-отдел „Образование” в община Дупница.

Едно от училищата, което изненадва с това, че първолаците тази година леко са се увеличили, е ОУ „Христо Ботев” в Самораново. За подготовката за първия учебен ден там разговаряхме с директорката. „Миналата година имахме 7 деца в първи клас, а сега са 11. Подлежащите на обучение в училището ни са около 15 деца, но те не са записани, тъй като живеят в чужбина. В класа имаме записани и две деца от Дупница”, каза Даниела Белчева.

Във връзка с тенденцията на намаляване броя на учениците в последните години, който в селата е значително по-осезателен, директорката посочи: „Моите впечатления са, че в Самораново учениците намаляват, тъй като много хора напускат страната. Освен извън страната отиват и в по-големите градове. Това е причината преди всичко, а не че родителите избягват умишлено училището, като записват децата в града. Има хора, които са си построили или купили вили и къщи в Самораново, но децата им учат в града. Животът на тези семейства е основно в града, те се прибират вечер и само нощуват в селото”.

В училището в Самораново са готови за първия учебен ден. Снимки: Архив

От ръководството на училището са категорични, че са готови за новата учебна година. „Готови сме за новата учебна година. Правихме ремонт в двора, иначе базата ни е много добра. Всички – и учители, и ученици, и родители, се надяваме и ще направим всичко възможно, което зависи от нас, да имаме присъствено обучение. Съвсем различно е обучението при живия контакт на учениците с учителя. Достатъчно време учихме онлайн. Въпреки че съгласно заповед на министъра имаше възможност учениците, които са събрани само в една паралелка от един клас, да могат да учат присъствено. Имахме предимството, че учениците са по-малко – при нас всички класове са с по една паралелка”, коментира Белчева.

Стана ясно още, че в училището има само двама ваксинирани от персонала. „Ваксинирани са само двама – един учител и един служител от непедагогическия персонал. Останалите не са ваксинирани по различни причини. Има хора с хронични заболявания, в по-напреднала възраст, на които личните лекари забраняват ваксинация. Има и преболедували, с антитела. Засега избягват да се ваксинират, страхуват се”, отбеляза директорката.

В учебното заведение учат малко над 80 деца, персоналът е от 13 души заедно с директора.

Същевременно стана ясно, че преди новата учебна година започна обновяване на уличната маркировка в Дупница. „Уличната маркировка се обновява от миналата седмица – по главните улици в града, предстои запълване на пешеходните пътеки, а до 15 септември работниците ще бъдат готови и с районите около училищата и детските градини”, съобщиха в отговор на наш въпрос от пресцентъра на общината.

Юлияна КОЛЧАКОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular