Monday, May 6, 2024
HomeАктуално от днесФестивалът „От Трън по-убаво нема 2022“ се провежда днес

Фестивалът „От Трън по-убаво нема 2022“ се провежда днес

Десети юбилеен национален фестивал на клубовете за български танци и любителски фолклорни ансамбли „От Трън по-убаво нема 2022“ ще се състои днес в пограничния град, съобщиха организаторите.

Проявата няма конкурсен характер.

Фестивалът цели да популяризира Трънския край и дейността на клубовете за народни танци, да събере любители на българското хоро, ансамблите да обменят опит и създадат приятелски взаимоотношения.

Всички клубове заедно ще изпълнят 10 фолклорни танца – последователно по един от всяка етнографска област. Всеки клуб ще се представи с две хора на сцената. Ще има надиграване на ръченица за наградата на кмета на Трън.

По повод 10-годишния юбилей на събитието организаторите и община Трън подаряват безплатно участие в проявата.

Всеки клуб ще бъде удостоен с грамота. Танцьорите ще разнообразят свободното си време с разглеждане на Трън и посещение на Ждрелото на река Ерма, музеите на бусинската керамика и киселото мляко, параклиса „Св. Петка“ и др.

И тази година участниците ще посетят „Фестивален парк Бодифолк“, в който всички клубове ще засадят по едно дърво, което ще носи името на клуба. Предвидени са забавни танцови игри и запознаване с диалектите в българския език.

Фестивалът ще завърши с общи хора и концерт на известни фолклорни певци и оркестри./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular