Sunday, May 5, 2024
HomeОбществоКултураФотографът Диана Димитрова: Българският фолклор е красота без еквивалент!

Фотографът Диана Димитрова: Българският фолклор е красота без еквивалент!

Жената зад името Didi D Photography започва пътя си с подарък – фотоапарат, закърмена е с македонска музика и е омагьосана от красотата на Рилските езера

 

Ако сте посещавали фолклорни фестивали, може би сте се срещали с Диана Димитрова – Didi D Photography. Известна е като фотограф, влюбен в българските традиции и почти не пропуска събитие, свързано с тях. Нейните снимки за България са обиколили стотици места по света. Югозападът също “влиза в кадър” – ситнещи на хорото красавици от Пиринския край, усмихнато надничащи изпод тежките си маски сурвакари от Пернишко… Представяме ви интервю с нея, за да ви разкрием какво я вдъхновява и от къде идва любовта й към снимането.

 

Светлана ВИДИНСКА

Диана, как станахте фотограф?

Всичко започна с един подарък, фотоапарат, за рожден ден. Подаръкът дори не беше за мен, а за съпруга ми, но след като веднъж го взех и направих първата снимка на сина ми, който беше първият ми модел, опитното зайче, той стана мой. По това време започнах и да танцувам народни танци. Оттам дойде и страстта ми към снимките с фолклорни мотиви. Феерията от цветове на българската носия ме омагьоса от самото начало и тази магия ме държи и до днес.

И стана така, че се фокусирахте върху красотата на България и на българите?

Обичам да снимам красивото – в природата, сред хората, в нашите родни традиции. България е приказна страна, богата на красоти и вълшебни места, всяко от които е оставило някакъв мил спомен у мен. Привличат ме също народните събори и историческите възстановки. На тези места се запознавам с различни и интересни хора, чиято любов към България и българската фолклорна култура ме изпълват с гордост и радост да бъда част от живата памет на традициите. Има особена обаятелност в българската носия, някакво вълшебство, което кара очите да греят, осанката да бъде гордо изправена, а емоцията от това да бъдеш сред хора, почитащи и пазещи българските традиции, е незаменима.

Имате ли си любим кадър?

Любим кадър … не, но имам такива, които винаги предизвикват усмивка, приятното усещане, че съм запечатала красив момент.

Какво ви вдъхновява да правите толкова впечатляващи снимки?

Красотата и обичта между хората ме впечатляват. Радостта, която струи от погледите на всички участници в дадено събитие, което отразявам.

Кое е по-трудно – да режисираш един кадър или „да уловиш мига“?

И в двата случая показвам емоцията на моделите и своята собствена. Не бих ги степенувала – да режисирам кадър е забавно, така контактувам с моделите, а „да уловиш мига“ е и въпрос на късмет.

Има ли случка в работата ви, която винаги ще помните?

С радост си спомням за почти всички фотосесии, но може би най-милите са тези, при които снимам семейството и приятелите си.

Какво за вас е фолклорната фотография – хоби или мисия?

Започна като хоби, но се превърна в мисия. Надявам се чрез фотографиите ми нашите традиции, обреди и обичаи да достигнат до повече хора. И не само у нас, а и в чужбина. Да докоснат сърцето на всеки българин, далеч от дома, да накарат децата да се гордеят с историята и културата си.

Кое е най-хубавото място, попадало в обектива ви?

Както казах, България е изключително красива страна и много хубави места са попадали пред обектива ми. Едно от любимите ми е Рила планина и нейните приказни езера.

Имате ли си любима фолклорна област – македонска, шопска и т.н.?

Македонската фолклорна област ми е слабост. Моята баба, лека й пръст, беше битолчанка и съм „закърмена“ с македонската музика.

Често снимате певци и танцьори, какво е за вас българската народна музика?

Българската народна музика е магия! Красота без еквивалент!

Коя е вашата любима народна песен?

Това е труден въпрос, на който не мога да дам отговор само с едно заглавие.

Какво е усещането да застанете от другата страна на фотоапарата – като модел, облечен в носия?

Също толкова емоционално, както и зад апарата. Има особена магия в народната носия и когато позирам, облечена в носия, се чувствам особено горда.

Кои са най-почитаните български традиции във вашия дом и семейство?

Коледа и Великден.

Според Вас има ли завръщане към българските корени от страна на младите хора?

Категорично мога да кажа ДА. Отразявам различни фолклорни събития, концерти и събори и навсякъде виждам много млади хора, семейства с малки деца, с новородени, облечени не просто в носии, а в автентични такива. Радостта, която излъчват, е неподправена. Щастие струи от тях.

Ако трябва да опишете Родината с три думи, те са… ?

Рай, любов, дом!

 

RELATED ARTICLES

Most Popular