Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаХакери атакуваха десетки фейсбук профили в Дупница, терористи пускат зверски убийства

Хакери атакуваха десетки фейсбук профили в Дупница, терористи пускат зверски убийства

Десетки профили на хора и фирми във фейсбук от Дупница са станали обект на хакерска атака в петък срещу събота през нощта. Потребител от града споделя, че изведнъж се оказва без профил след като през нощта на стената му, без негово знание и съгласие, се появяват смразяващи клипове с убийства дело на терористична джихадистка групировка. В рамките на часове приятелите му виждат поредица от видеа и снимки с отрязани глави и зверства, след което профилът е блокиран. “Нямам никаква идея какво се случва. Администрирам и фирмена страница. Сега нямам достъп и до двете. Докладвал съм във фейсбук и просто чакам. Не вярвам профилите да бъдат възстановени. Имам двойна защита за влизане, което очевидно не ги е спряло. Във времето съм инвестирал в реклама, с цел популяризиране на фирмената страница и достигане до по-голяма аудитория. Към днешна дата трудът и средствата отиват на хаос и тази инвестиция буквално е загубена. Профилът е спрян, а потребителите не могат да получават актуална бизнес информация”, разказа управителят Александър Георгиев.

По същото време без фейсбук профил остава и детско заведение в Дупница. Там освен с него е злоупотребено и с електронната поща на администратора. Тя е разбита, а последното влизане е от IP във Виетнам. Управителят на детското заведение е притеснен от възможна злоупотреба с лични данни, снимки и информация, публикувани на профила. Злодеянието е докладвано. Управителят на детското заведение също е инвестирал средства за реклама в периода на лятната ваканция. Към настоящия момент вложените пари не водят до увеличаване на клиентите, тъй като страницата е блокирана, а мейла за достъп откраднат.

За хакнати профили алармират и други дупничани. Те вече са регистрирали нови и разказват за премеждията си. Част от тях са на майки с деца, които пък се опасяват, че е възможна злоупотреба със снимките на децата им, които са качвани през годините.

RELATED ARTICLES

Most Popular