Saturday, May 11, 2024
HomeРегионПетричХандбалистите на Беласица елиминираха елитния Спартак(Вн) Варна за Купа България

Хандбалистите на Беласица елиминираха елитния Спартак(Вн) Варна за Купа България

Петричани бият с 32:31 пред погледа на кмета Бръчков

В събота след обяд в зала „Арена Петрич“ беше доста напрегнато. Много зрители бяха заели местата си най-вече по южната трибуна, на отсрещната трибуна бе и кметът на общината Димитър Бръчков в компанията на заместника си Борислав Коларов. Между присъстващите бяха и легендарни треньори и хандбалисти. Всички те  станаха свидетели на един доста инфарктен мач по хандбал от турнира за Купа България, изпълнен с драматични моменти, обрати в резултата и куп съдийски грешки. Напрежението в залата беше голямо. Агитката, изградена от млади и ентусиазирани фенове, не спря да подкрепя любимците си от хандбалния отбор, и всичко това до последния съдийски сигнал, когато при резултат 32:31 залата ехтеше „Бела, Бела!“.

Срещата започна добре за петричките хандбалисти, които отбелязаха първите две попадения и поведоха с 2:0. Стигна се до изравняване 2:2. И така – гол за гол. В 26-та минута резултатът стана 16:11 за Беласица. Първата част на срещата завърши при резултат 16:12 за петричани.

През втората част отборът на гостите дръпна напред и с попадения на Здравко Славов и Петко Петков отново възстановиравенството 18:18.  Играеше се гол за гол. Много често петричкият тим оставаше с човек по-малко, но тези, които бяха на терена, правеха всичко възможно да запазят суха вратата си, начело с неостаряващия вратар Велик Танев. Три минути преди края, гостите успяха да доведат резултата до 26:25. До края на мача пред вратата на Спартак(Варна) се извиси истинска вихрушка след удари на Димитър Павлов, Росен Божинов и Красимир Мелков. Последният съдийски сигнал дойде при резултат 32:31 за отбора на Беласица.

Присъстващите в залата изпаднаха в екстаз от отстраняването на един от най-добрите отбори в българското първенство по хандбал- елитният Спартак (Варна), от турнира за Купа България.

В този мач играещият старши треньор на мъжете Красимир Мелков бе на терена болен, но беше истински пример за подражание и повеждаше колегите си в посока агресия и отбелязване но колкото може повече попадения в противниковата врата. Плътно до него, достойни за пример със себераздаването си бяха Росен Божинов, Димитър Павлов, Яне Опренов, Мартин Борисов, Тома Минчев, Иван Неделчев, Христо Петков, Илиян Станков, Аспарух Костадинов, Кристиян Николов, Атанас Стойчев, Георги Карадаков, Денислав Станчовски Митко Давидков. На много високо равнище отвън наставления даваха треньорите Кирил Кипърлиев и Васил Ангелов. Най-много голове за отбора-победител Беласицаотбеляза Димитър Павлов – 9, Христо Петков – 7, Красимир Мелков – 5, Аспарух Костадинов – 4, Росен Божинов – 3, Митко Давидков – 3 и Тома Минчев -1. За отбора на гостите най-резултатен бе Здравко Славов – 11 гола.

За отбелязване е, че напоследък стана традиция отборите на различните възрастови групи на ОХК Беласица да бъдат ощетявани най-безскрупулно от двойката водещи съдии и като домакини, и като гости. И този път съдиите Д. Делийчев и Ст. Стойков от Ловеч с лекота отстраняваха от игра за 2 минути петричките хандбалисти, предизвиквайки възмущение и покачвайки напрежението сред състезатели и присъстващи.

След мача играещият старши треньор Красимир Мелков сподели: „Отличавам всички състезатели от отбора, като на предна позиция поставям и феновете, които ни подкрепяха по невероятен начин и смятам че те са със съществена заслуга за победата, която постигнахме, макар и с един гол разлика. Победата е много авторитетна за нашия отбор, защото отборът на Спартак е винаги сред първите три в елитното първенство на АРХГ. В техния отбор има и трима национални състезатели. Радвам се, че се класирахме за ¼ финалната фаза за турнира по хандбал за Купа България като един от осемте участници, като ние сме единствения член на БРХГ. Аз и Росен Божинов сме на 40 години, а вратаря Велик Танев – на 39. Направихме каквото можахме в срещата. Давам добра оценка и на Христо Петков от София и Митко Давидков от Благоевград, които бяха част от 15-те участници в този двубой. С нетърпение очакваме жребия за по-нататъшната фаза за Купа България. Отново ще бъдем домакини в зала „Арена Петрич“, но срещу кого засега не се знае“.

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular