Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаХвърлят богоявленския кръст от Наковия мост в Дупница, ще има и литийно...

Хвърлят богоявленския кръст от Наковия мост в Дупница, ще има и литийно шествие

Във всички храмове ще се раздава Йорданската вода, нека хората да си вземат от нея за здраве, каза отец Георги Паликарски

Великият Богоявленски водосвет в Дупница ще започне в 11,30 часа в четвъртък. Както стана традиция през последните години, ритуалът с хвърлянето на кръста на Йордановден ще се състои на Наковия мост. До там ще бъде проведено литийно шествие, предвождано от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски и други местни свещеници. Преди това ще бъде отслужена и Божествена света литургия в намиращата се наблизо църква „Покров на Пресвета Богородица“.
„По време на Божествената света литургия ще отправим молитва за целия православен българки народ, всички жители на Дупница и околията, както и цялото християнство. След това ще се отправим да осветим водите на река Джерман. Всички дупнишки свещеници, които са свободни, ще вземат участие. След хвърлянето на кръста във всички храмове ще се раздава Йорданската вода. Нека хората да си вземат от нея и да я отнесат в домовете си за здраве и благополучие“, каза пред „Вяра“ отец Георги Паликарски.
Той подчерта и колко значим празник за всички християни е Йордановден.
„Това е един от най-големите християнски празници. Едно време се е чествал заедно с Рождество Христово. След това са разделени на два празника. Много хора наричат Йордановден зимния Кръстовден и това не е случайно. Това е така, защото тогава Иисус Христос е кръстен във водите на река Йордан и от този ден нататък той тръгва на проповед“, допълни архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular