Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБанскоХотелиери и ресторантьори пред фалит заради скъпия ток, горива и стоки

Хотелиери и ресторантьори пред фалит заради скъпия ток, горива и стоки

Бизнесът в Банско: Нов локдаун ще ни съсипе, останахме без кадри

 

 

Димитър ИКОНОМОВ
Голямото поскъпване на тока и горивата може да принуди хотелиери и ресторантьори да обявят фалит в скоро време. Такива са опасенията на бранша. Много хора от този бизнес признават, че няма как да се справят след скачането цените на електроенергията.
Помощта, която Министерството на туризма е одобрило, предвижда кредитиране на малките и средни фирми в сектора, изпаднали в затруднение. Част от собствениците на заведения обаче са категорични, че новата програма няма да им бъде достатъчна помощ, за да оцелеят.
В Банско положението е същото, както на много места в страната. Там, освен от скъпите цени на тока, са притеснени и от проблема с кадрите.
„Ако държавата иска да запази бранша, трябва да се вземат сериозни мерки както в краткосрочен, така и дългосрочен период. По-скорошните задачи са как да бъде оказана помощ на брашна заради по-скъпите цени на горива, стоки и енергоносителите. Това е много важно и трябва да бъде намерено решение по-бързо. По-дългосрочният проблем е свързан със създаването на условия за кадри и задържането им у нас. Именно това ще ни запази и възстанови като бизнес. Ако нещо не се промени в тази насока, то ще ни съсипе и ще ни накара да приключим с нашия бизнес. Ние сме много силно зависими от човешкия фактор. Не може робот да ви направи шопска салата или да ви изпече агнето в ресторанта“, коментира пред „Вяра“ председателят на Сдружението на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.
Той разясни и на какво се дължи проблемът с кадрите и неговото задълбочаване през годините.
„Едната причина е свързана с пандемията и това, че доста от заетите се преместиха да работят в други браншове. Също така голяма част от тях отидоха да работят в Западна Европа на по-високи заплати. Затова трябва да имаме и една минимална заплата за всички държави, които членуват в Европейския съюз. Не може при данъците и таксите да сме европейци, а при другите неща не. Заплатите тук трябва да отговарят на тези в Австрия, Германия и Швейцария или поне да се приближават до тях. В противен случай няма как да задържим добрите служители у нас. Става все по-трудно и не виждам развитие в тази насока. Добре обученият и качествен персонал става все по-голям дефицит. Ако пък се стигне и до локдаун, това вече напълно ще съсипе бранша“, завърши бизнесменът от Банско.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular