Monday, May 6, 2024
HomeРегионСапарева баняХрамът „Св. 40 мъченици“ в Сапарева баня отвори врати след големия ремонт

Храмът „Св. 40 мъченици“ в Сапарева баня отвори врати след големия ремонт

Владиката Поликарп отслужи архиерейска литургия и освети курбан в новия параклис „Св. Варвара“

Белоградчишкият епископ и викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит – Поликарп, гостува на Сапарева баня на празника Света Варвара. В местния  храм „Св. 40 мъченици“ владиката и свещеници от района начело с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарскиотслужиха архиерейска света литургия.

Тя е  посветена на обновлението на черквата, която след мащабния ремонт отново отваря врати за вярващите. Освен това бе отслужен водосвет на новоизградения параклис „Св. вмчца Варвара“, намиращ се в планината, на 1, 5 км от Сапарева баня. На празника бе осветен и раздаден курбан за здраве, като присъстваха голяма част от жителите на града.

„Както бяхме предвидили, на мястото на много стара църква, за която се смята, че от византийско време, изградихме нов храм. Новата сграда бе построена на основите на старата черква и

е с нейните размери –  дължината й е 8, а широчината 4 метра. Черквата е с абсида и купол. Изградена е на карабина. Строителството й бе извършено за 1 година, благодарение на общината и кмета Калин Гелев, като общината оправи и пътя до храма. Помагаха и много местни хора.

Сред тях са Тинка Исталиянова, която осигури желязо, Красимир Занев. Валентин Мандев помага за пътя. Бившият премиер Бойко Борисов обеща да довърши започнатото, а то никак не е малко. Предстои измазване, зографисване, направа на иконостас, осигуряване на икони, за което той е поел ангажимент. Надяваме се тази година да приключим всичко там, включително и направа на още беседки. Намеренията ни са край този параклис ежегодно да провеждаме събор, който да бъде в първата седмица след Петдесетница“, каза свещеникът на черквата „Св. 40 мъченици“Димитър Филибев.

RELATED ARTICLES

Most Popular