Wednesday, May 1, 2024
HomeАктуално от днесХристо Проданов в Перник: Шест милиона лева за туроператорите

Христо Проданов в Перник: Шест милиона лева за туроператорите

Шест милиона лева се предоставят на туроператорите, с които да погасят задълженията си към свои клиенти заради неосъществени пътувания в условията на пандемията. Това съобщи в Перник министърът на туризма Христо Проданов. За целта той днес е подписал заповед. По думите му, това е поредната помощ за туристическия бизнес, който беше сред най-потърпевшите при пандемията от коронавирус.

Сезонът по Черноморието ще бъде сравним с миналогодишния, дори по-добър, каза Проданов. По думите му, безспорно войната в Украйна влошава ситуацията и не можем да очакваме руски и украински туристи.

“Преди ковид пандемията страната ни е била посетена от 500 000 руски туристи и около  200 000 украински. Практически сега не можем да разчитаме на тях”, посочи министърът, но добави, че смята, че ще имаме компенсация от други пазари като Полша, Румъния, Унгария, Сърбия, Република Северна Македония. Надявам се българските граждани да изберат отново нашето Черноморие, каза Проданов.

Министърът заяви, че “допълнителното нагнетяване на обстановката с наличието на мини, които никой не е видял в нашето море, придава негативен имидж на България”, особено за туристите от Германия, Великобритания, и въобщи от Европа, на които ние разчитаме. Въпреки всичко, министърът е убеден, че сезонът няма да е лош. Зимният беше доста успешен, посочи Проданов. Според него, за да се увеличи потокът от туристи, трябва да се облекчи визовият режим и достъпът до страната ни да бъде по-лесен.

Министърът апелира и за обединение на бранша. По неговите думи, в  момента в туризма има над 200 браншови организации. Необходима е единна национална организация с представителства по регионите, която да защитава интересите на бранша и да работи заедно с държавата, отбеляза Проданов.

Христо Проданов гостува днес на първия випуск ученици, които завършват специалността “Туризъм” в Средното училище с разширено изучаване на чужди езици “Петър Берон” в Перник.

RELATED ARTICLES

Most Popular