Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаХудожничката Елена Марулевска спечели купа и диплом от конкурса „Заедно в XXI...

Художничката Елена Марулевска спечели купа и диплом от конкурса „Заедно в XXI век“

Нанси Николова и Карина Спасова от ателие „Дон Кези” в Дупница с купи и медали от международната надпревара по рисуване

Дупнишката художничка Елена Марулевска и нейните възпитанички Нанси Николова и Карина Спасова спечелиха отличия от Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“, организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България”, със съдействието на Министерството на образованието и науката и под патронажа на Посолството на Русия.

Преподавателката в Арт ателие „Дон Кези” Елена Марулевска е наградена като ръководител с купа, диплом, грамота и книги. Нанси Николова е класирана на 3-о място и има купа, медал и грамота.Карина Спасовае удостоена с поощрителна награда и също има купа, медал и грамота.

„Ние сме единствените, отличени от област Кюстендил в 18-ото издание на международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“! Отличието на Нанси е за абстрактна композиция, изпълнена с акрил. Тя е една от най-талантливите възпитаници на ателието, в което е от 8 години, с много награди от международни и национални конкурси. Миналата година получи годишната награда на община Дупница „Св. Иван Рилски” за даровити деца.На 17 години е и учи в ПГ „Христо Ботев” в града.

Карина е отличена за акрилна рисунка на храма „Свети Василий Блажени“на Червения площад в Москва. Тя също е сред  най-талантливите в школата и има много награди. При нас дойде, когато беше на 7 години. Сега е на 14 години, в ІХ клас в ПГ „Христо Ботев”. Ще кандидатства в Художестветната академия и се подготвя при проф. Ангелакова”, каза Елена Марулевска. Наградите на отличените са им били връчени на церемония в Руския културно-информационен център в София.

Марулевска се занимава с изобразително изкуство повече от 30 години. Като ученичка е ходила на уроци при проф. Ангелаков. Завършила е бившия Учителски институт в Дупница, специалност „Изобразително изкуство”. Повече от 15 години е преподавател в ателието си. За себе си разказа: „Обичам портретния жанр. Рисувам маслена живопис. техника. Напоследък експериментирам със смесена техника. Участвала съм в десетки колективни, включително и в Гърция, докато със семейството ми живеехме там”.

От ателието се похвалиха и с последния успех на Данайа Даскалова. Данайа се класира на второ място и спечели Национална награда за живопис „Захарий Зограф” в Самоков и парична награда. Отличенае за рисунка с акварел на параклиса „Св. Иван Рилски” в парка в Дупница, направена по време на традиционния ни пленер през лятото. „Данайае едва на 13 г., но с интересен почерк и вече има изграден стил. В школата е от 2 години, като за този кратък период спечели няколко награди от национални и международни конкурси. Много артистична и талантлива е”, коментира Елена Марулевска.

В школата очакват новини за резултатите от участието на техни възпитаници в 5 национални конкурса. На 17 октомври ателието ще открие изложба, посветена на Празника на Дупница. По време на събитието ще бъде наградена Теа Костадинова. 13-годишната ученичка на Ателие „Дон Кези” и езиковата гимназия в Благоевград ще получи медал и диплом за участие в световен конкурс за детска рисунка, организиран от  Фондацията за изкуство и култура на Япония, с партньорството на „Рentel” – лидер в производството на арт материали. Стана ясно още, че ученици в ателието отново са изпратили свои творби за участвие в световната надпревара в Токио.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular