Sunday, May 12, 2024
HomeРегионПерникЦИК отхвърли жалбите срещу заличаването на четирите кметства в Перник

ЦИК отхвърли жалбите срещу заличаването на четирите кметства в Перник

Левицата пуска жалба до Административния съд

ЦИК отхвърли жалбите на политическите партии срещу заличаването на четирите кметства в Перник – “Изток”, “Църква”, “Бела вода” и “Калкас”. Такива бяха подадени от „ЛЕВИЦАТА!“ и ГЕРБ.

В мотивите на ЦИК се посочва, че съгласно Закона за административно-териториалното устройство на Република България (ЗАТУРБ) териториални единици са населените места и селищните образувания, а административно-териториални единици са областите и общините. Населените места се делят на градове и села и подлежат на регистрация в Единния класификатор на административно-териториалните и териториални единици. Съставни административно-териториални единици в общините са кметствата и районите, а кметство е населено място с население над 100 души с постоянен адрес. Освен това, съгласно чл. 37 ЗАТУРБ Националният статистически институт, съгласувано с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, поддържа Единен класификатор на административно-териториалните и териториалните единици. Четирите кметства не съществуват в списъка на НСИ.

Решенията могат да бъдат обжалвани пред Административния съд.

Първата коалиция, която внесе жалба в АС-Перник е „ЛЕВИЦАТА!“. Кметът е обективно необходим на хората. И когато е пряко избираем, той е по-отговорен. Защото рано или късно идва време да се отчита пред избирателите си и евентуално да иска да бъде избран отново. Недоумявам защо трябва да се унищожава административна единица, която е доказала ползата от своето съществуване. Защо им го отнемат? Ясно е как стоят нещата и със съдебната система. Когато властта се разпореди, съда изпълнява.Надявам се Административния съд в Перник обективно да прецени ситуацията и да се произнесе в полза на гражданите“, сподели Петър Първанов от коалицията, цитиран от местния сайт Мироглед.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular