Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияЧЕЗ ще проучи може ли България да участва в сделката

ЧЕЗ ще проучи може ли България да участва в сделката

 

Екип от адвокати ще разгледат всички хипотези, след което ще обяви и крайното решение

 

“ЧЕЗ Груп” започва проучване на възможността България да участва в покупката на ЧЕЗ. Новината потвърдиха от чешката компания, предаде NOVA.

Екип от адвокати ще проучи всички хипотези около сделката, след което ще бъде обявено и крайното решение. Междувременно договорът на Гинка Върбакова остава в сила, защото в него има записани редица срокове. Един от които е свързан с подаването на документи в КЗК.

“Преговорите приключиха и ЧЕЗ реши да отговори на молбата на българското правителство и да проучи възможностите за влизане в сделката”, поясни Алице Хоракова, говорител на “ЧЕЗ Груп”. По думите й предстои задълбочен анализ, а адвокатите ще проверят дали е възможно това да се случи или не.

Междувременно процедурата продължава по подписания договор, защото документът има крайни срокове, например заявлението до антимонополния орган.

На 3 март от Инерком Груп излязоха със съобщение, че от средата на тази седмица ще протекат преговори с ЧЕЗ Груп за възможността българската държава да закупи дялове в “ЧЕЗ България”.

На 1 март, след среща между кандидат-купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова и премиера Бойко Борисов, стана ясно, че държавата е готова да купи контролен дял от енергийната компания.

Днес е и решаващият ден, в който трябва да стане ясно дали чешката компания “ЧЕЗ Груп” е склонна да допусне българската държава до сделката. Още в първите дни на преговорите  от „ЧЕЗ Груп” категорично заявиха, че вече имат сключен договор с „Инерком” и най-удобният и законен вариант за всички е след приключването на сделката, българското правителство да се договори с Гинка Върбакова.

„Ние искаме в този казус, в който нашите възможности са ограничени, защото тази сделка в момента може да се контролира от КЕВР, Комисията за финансов надзор и от тези регулаторни органи, които по закон трябва да проверят сделката, ние към тях сме прибавили органи, които при други обстоятелства не биха се включили, като ДАНС и прокуратурата”, каза по-рано Тома Биков от ГЕРБ.

RELATED ARTICLES

Most Popular