Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБобов долЧестито! Николина Стоянова от Бобов дол празнува 80-годишен юбилей

Честито! Николина Стоянова от Бобов дол празнува 80-годишен юбилей

Бившата самодейка почерпи гостите с пита, на празника се запозна с третото си правнуче – 9-месечната Раличка

Бившата самодейка Николина Стоянова от Бобов дол празнува 80-годишен юбилей. Бившата самодейка от ансамбъл „Разметаница” посрещна в дома си в миньорския град най-близките си хора, които безкрайно обича. „Имала съм всякакви моменти в живота – и трудни, и радостни. Никога не съм очаквала, че ще достигна до 80 години. Като наближи рожденият ми ден, реших да поканя близките си – те са около 60 човека, и предвиждах да се съберем в ресторант. Заради ограниченията покрай епидемията това стана невъзможно и се събрахме 28 души у дома. Омесих питка, имаше торта. Внучките ми украсиха навсякъде с балони, на които е изписано числото 80. Всичко беше много приятно. Най-много ме зарадва третото ми правнуче – Раличка. Малката е дъщеричка на едната от двете ми внучки и живеят далече, в друг район на България. Роди се през м. март и покрай мерките заради вируса не можах да отида да го видя. Сега го доведоха и не мога да опиша каква радост ми донесе”, разказа Николина.
Баба Ниче, както я наричат бобовдолци, се прочу покрай градинарските си способности. Както сме писали, от години тя отглежда невероятен домашен пипер в автомобилни гуми, които се намират на плочата на семейния гараж. Съгражданите на рожденичката, опитвали вкусните й погачи, пити и баници, я знаят и като майсторка на тестени изделия. В района са запознати и с уменията й да плете – на една кука е изработила десетки покривки, каквито е показвала и на изложби в Бобовдолско.
Николина Стоянова е бивша работничка в закрития вече подземен рудник „Бабино” към мините в Бобов дол. Десетилетия е била самодейка. „Започнах да пея и играя като дете. През 1960 г. се включих в ансамбъл „Разметаница” в Бобов дол. През 1961 г. в Кюстендил изкарах курсове за ръководител на танцова трупа. Но се задомих в село Голема Фуча, трябваше да се грижа за семейство, за деца, трябваше да пътувам, за да се занимавам с групи и не можах да практикувам. След време се преместихме в Бобов дол и продължих в ансамбъла, докато не го закриха. След това с мъжа ми Иван се присъединихме към фолклорната група в село Мламолово. До 2014 г. сме печелили награди, грамоти. Иван почина през 2015 г. и оттогава не пея. Започнах да съчинявам стихотворения, над 15 са вече и може да станат на песни. Който иска, мога да му дам текстовете. Преди 3 месеца дадох такъв текст на Ивайло Шопски (един от основателите на Пътуващото читалище “Бащино огнище”, автор на предаването „Пътуващо читалище” по една от телевизиите, бел. ред.). Поканих го вкъщи и му изрецитирах стихотворението ми „Запояла мома бобовдолка”, в което се говори и за него. Той се разплака”, сподели леля Николина.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular