Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилПредставиха арт проект, посветен на женската красота и плодородието в Кюстендилския край

Представиха арт проект, посветен на женската красота и плодородието в Кюстендилския край

Девойки се премениха в автентични носии и венчални дрехи на своите пра-прабаби

С флашмоб пред читалище “Братство” в Кюстендил беше представен проект, посветен на женската красота и плодородието в Кюстендилския край. Автори на инициативата са фотографът Владислав Чанев и художникът Евгени Серафимов, както и Бояна Василева, изработила календар с фотосите. Артистичният проект е реализиран заедно с 25 читалища от общината. Така отмененият заради пандемията през есента на тази година Празник на плодородието намери своя артистичен отзвук в лицето на девойки и жени от Кюстендилско, облечени в автентични фолклорни костюми и събрали в ръцете си богатството на есенното плодородие.
Фотографският проект е издържан в традицията на най-емблематичната за кюстендилската изобразителна школа стилистика и е вдъхновен от непреходните платна на Владимир Димитров-Майстора.
“Тази фотосесия не е възстановка, тя е истинска, реализирана е на терен. Момичетата са с автентични носии в градините на своите баби и дядовци. Някои от тях облечени с дрехи на повече от сто години”, разказаха авторите на проекта. Част от девойките се пременили във венчалните дрехи на своите пра-прабаби и в същото време държали в ръцете си плодовете от техните дворове, разказа художникът Евгени Серафимов.
“Майстора е избрал да живее в с. Шишковци пред възможността да живее в Ню Йорк. И ние сме наследници на този Майстор, а в Шишковци внучките на моделите продължават да обличат носиите на своите баби”, каза Серафимов. Общината издаде календар с фотосите, събрали над милион харесвания в социалните мрежи. Предстои да бъдат направени и постери с кюстендилските мадони, които да посрещат на входовете на Кюстендил.

RELATED ARTICLES

Most Popular