Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБлагоевградЧестит празник! Баба Павла от Ощава духна 99 свещички

Честит празник! Баба Павла от Ощава духна 99 свещички

Дълголетницата посрещна скъпи роднини и гости от община Кресна, затрупаха я с подаръци

Най-старият жител на община Кресна – баба Павла Андреева Янева, навърши 99 години и начена 100-те. Баба Павла живее в “Езерец”, село Ощава, откакто се помни, а селскостопанската работа винаги я е държала на крака, но всяко нещо с времето си. В празничния ден тя си спомня с умиление за отминалите години – тютюна и кърската работа, и понякога си поплаква мъничко, че дъщеря й Здравка Витанова я ошетва, а тя не може да й помага. Здравка се прибра на село след пенсионирането си и добре че е така, защото баба Павла трудно би могла да се справя без нея.

По инициатива на кмета на община Кресна Николай Георгиев при баба Павла и дъщеря й Здравка беше необичайно оживено и празнично. Освен синовете Иван и Любчо и внука Никола, дошли за празника от Благоевград на гости на столетницата, за да й честитят и да й поднесат подаръци, бяха и зам.-кметът Валентин Стоичков и кметовете на селата Стара Кресна и Долна Градешница – Павел Паскалев и Стоян Акареев.

“Да почерпиш гостите с благата ракия”, заръча баба Павла на дъщеря си, а сетне всички се залисаха в разговори за минали времена. Баба Павла час по час си помагаше с ръце, за да може да види по-добре гостите си, а те я засипваха с топли грижи, внимание и синовна признателност.

Баба Павла е дълголетница точно като своите свекър и свекърва, дядо Никола (108 г.) и баба Мария (105 г.).

 

RELATED ARTICLES

Most Popular