Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионПерникЧестит юбилей! Волейболната легенда Цветана Божурина навърши 70 години

Честит юбилей! Волейболната легенда Цветана Божурина навърши 70 години

Легендата на женския волейбол и почетен гражданин на Перник Цветана Божурина навършва 70 години днес, съобщи общинският пресцентър. По повод юбилея ръководството на община Перник й пожела здраве  и спортният дух никога да не я напуска. Божурина е почетен гражданин на Перник от 19 октомври 2005 година.

“Перничани се гордеем с големите й успехи, постигнати на олимпийски игри, европейски и балкански първенства. Тези нейни постижения и днес са вдъхновение и пример за подражание на младите ни надежди в спорта.”, твърдят от общинското ръководство.

Перничанката, която заема 4-то място във вечната ранглиста при волейболистките, родени извън Италия, по спечелени титли в местното първенство. Тя  е трикратна шампионка с екипа на Равена. Цветана Божурина е сред най-големите имена в българския женски волейбол. Тя е бронзова медалистка от Олимпийските игри в Москва през 1980 година, европейска шампионка от първенството в София през 1981-а и трета на Европейското първенство през 1979 година. През същата година печели Купата на европейските шампионки (КЕШ) с ЦСКА. Божурина е завършила Професионална техническа гимназия “Юрий Гагарин” в Перник и право в СУ “Климент Охридски”.

RELATED ARTICLES

Most Popular