Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникВ националния събор на народното творчество в Копривщица ще се включат 708...

В националния събор на народното творчество в Копривщица ще се включат 708 души от Пернишко

В регионалния етап за Пернишка област на XII национален събор на народното творчество в Копривщица ще се включат 708 души от общините Перник, Радомир, Брезник, Земен и Ковачевци, съобщи на пресконференция областният управител Кирил Стоев. Проявата ще се състои на 18 и 19 юни на откритата сцена в централния парк в Перник, а при неблагоприятни метеорологични условия ще бъде в залата на Обединения детски комплекс.

Изкуството си ще покажат 65 индивидуални изпълнители, 16 певчески групи, 26 танцови формации, 12 групи за словесен и обреден фолклор, групи за детски игри, поговорки, басни и легенди и един ансамбъл за народни песни и танци.

Най-малките участници са възпитаниците на детска градина “Валентина Терешкова” в гр. Батановци, най-възрастна певица е Райка Йорданова на 83г. от Перник, а най-възрастната разказвачка – 86-годишната Райна Велинова. Най-многобройна е групата на Ансамбъла за народни песни и танци “Кладница” с 50 участника. Там е и доайенът на танцьорите – 84-годишният Георги Кацарски.

На сцената ще се изяви и най-младият гайдар в региона – 7-годишният Светослав Ананиев от село Стефаново. Ще бъдат показани автентични граовски костюми – литаци на 150 г. и сая на 120 г.

Тричленно жури под ръководството на Милена Любенова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките ще оценява изпълнителите.

“Граовският дух е жив. Имаме амбиция да бъдем първи”, обобщи Иванка Василева, главен експерт в община Перник.

RELATED ARTICLES

Most Popular