Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятЧехия и Италия под вода: Силни дъждове наводниха къщи и прекъснаха възлови...

Чехия и Италия под вода: Силни дъждове наводниха къщи и прекъснаха възлови пътища

След наводненията в Западна Европа: 180 загинали, издирват се оцелели

 

Проливни дъждове и в Северна Италия предизвикаха наводнения и покачване на нивото на реките, предаде ДПА.

Спешните служби на сицилианския град Палермо и заобикалящия го регион съобщиха, че са получили стотици сигнали след проливните дъждове. Пожарната команда е била мобилизирана заради наводненията, макар че няма данни за сериозни щети.

В северния италиански регион Южен Тирол метеоролозите регистрираха проливен дъжд през последните 24 часа.

От вчера до днес сутринта в североизточната част на провинцията, до границата с Австрия, са паднали близо 50 литра дъжд на квадратен метър.Жителите на две села в района на град Либерец в северната част на Чехия бяха принудени да напуснат домовете си поради заплахата от наводнения от рязкото покачване на нивото на водата в местните реки и водоеми след обилни дъждове. Това съобщи чешката телевизия.

Евакуацията в селата Писечна и Добранов край град Ческа Липа в района на Либерец се проведе през нощта и рано сутринта днес. Жителите са подпомагани от пожарникари и спасители. Повече от 40 души бяха принудени да напуснат домовете си. Вода от преливащи реки, потоци и езера наводни мазетата и първите етажи на десетки къщи.

Тревожна ситуация се наблюдава в северозападната част на Чешката република. В град Дечин, през който тече река Елба, няколко улици са наводнени. Движението на превозни средства в града е ограничено.

Дечин е главен железопътен възел, който има връзка с германската федерална провинция Саксония. В момента той е прекъснат поради наводняването на железопътните линии от германска страна край Дечин. В момента действа междугранична автобусна линия.

Освен това няколко пътни участъка са наводнени в различни райони на Устецки край. На автомобилистите се препоръчва да се въздържат от шофиране. Междувременно метеоролозите прогнозират възможността за скорошно преустановяване на преваляванията и намаляване на нивата на водата в реките и водоемите в северната и северозападната част на Чехия.

180 са вече загиналите при наводненията в Западна Европа. Най-силно пострадала е Германия. Спасителни екипи продължават да издирват оцелели. Към мрачната картина се прибавиха още жертви, този път от наводнения в Южна Германия. Най-малко един човек е загинал в провинция Бавария. Там е обявено извънредно положение.

Град Бад Нойенар-Арвайлер е в германската провинция Рейнланд – Пфалц, която наред със Северн Рейн – Вестфалия пострада особено тежко от наводненията.

В града са изправени пред тежка задача – да изчистят и да възстановят нормалния ритъм както на много други места, където високите води остъпиха. Местните хора не крият отчаянието си.

“Наводненията разрушиха пътищата. Колите се удряха в стените, в къщите или по покривите. Гледката тук е ужасна, да видиш как хората губят домовете си. Колко сме безпомощни пред природата, особено пред наводненията!”, споделя Фридрих, жител на Бад Нойенар-Арвайлер.

Разрушенията са навсякъде. Лъч утеха за жителите са помощите, които получават – дрехи, напитки и плодове.

Загиналите при катастрофалното бедствие в Западна Германия са най-малко 156. Много хора продължават да се издирват, така че броят на жертвите може да се увеличи. В Германия има опасения за стабилността на някои диги.

Една от тях, край Дюселдорф, проби и наложи евакуация на стотици хора. 700 души бяха евакуирани и край Кьолн, след като дига поддаде в град Васенберг. Наводнения заляха и Южна Германия. Според експерти нивата на някои реки може рязко да се повишат тази вечер./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular