Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКюстендилЧиталище "Братство" в Кюстендил празнува 158 г. от създаването си

Читалище “Братство” в Кюстендил празнува 158 г. от създаването си

Читалище „Братство“ в Кюстендил отбелязва 152 години от своето създаване. Това съобщи председателят на читалището Иван Андонов. По случай годишнината от 18, 30 часа ще се състои празничен концерт. На откритата сцена пред читалището ще се представи вокална формация „Неразделни” с художествен ръководител Веселка Петрова. Музикалното събитие е част от инициативата „Музикален четвъртък”, която читалището стартира през месеците юли и август. Всеки четвъртък на сцената пред читалището ще се изявяват музиканти, певци и танцьори от многобройните школи към читалището, както и гост-изпълнители.

На 1 юли в далечната 1869 година родолюбиви наши съграждани прозорливо решават, че на България ще са нужни културни, образовани и духовно извисени хора. Така пламва огъня на знанието за основаването на читалище „Братство”. Тогава неизвестен калиграф е записал в първия устав впечатляващ девиз „Богатството е смертно, добродетелта – безсмертна”. Този девиз е крепял през годините на възход и униние духът на кюстендилци за културно възраждане и просперитет, крепи духа и традициите ни и в днешния ден, ще поддържа оптимизма и пази нашата индентичност на българи в бъдещето ни семейство на европейските народи. Читалище „Братство” е най-старата културна институция в кюстендилския регион, дала началото на библиотеката, театъра, историческия музей и др. в областния град. Известна е голямата роля на читалището за културно-просветното развитие на региона ни през Възраждането. Още в началото то се е изградило като масова народна организация на самодеен принцип.

„През годините читалище „Братство” се утвърждава като важен център за културна дейност на територията на Югозападна България. Днес в читалището творят творчески групи и индивидуални изпълнители – деца, младежи и възрастни, провеждат се фестивали и конкурси като Международен конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов”, Международен фолклорен конкурс “Пауталия”, Национален фестивал на шлагерната и старата градска песен “Пей сърце”, Национален литературен конкурс за поезия “Биньо Иванов”, Международна камерна музикална академия и Международен коледен хоров фестивал. Много са наградите и отличията, спечелени от индивидуалните изпълнители и творческите колективи от участието им в местни, регионални, национални и международни конкурси и фестивали, каза Иван Андонов.

Празничната програма по отбелязването на годишнината от създаването на читалището ще продължи на 2 юли, когато стартира и петнадесетото издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”.
RELATED ARTICLES

Most Popular