Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПетричЧленовете на ансамбъл „Пролет” от Петрич нямат оплаквания след прибирането си от...

Членовете на ансамбъл „Пролет” от Петрич нямат оплаквания след прибирането си от Китай

Всички от групата са прегледани още на летището в София и вече са по домовете си

Петричкият ансамбъл „Пролет” към читалище „Братя Миладинови” се прибра в България. Както вече писахме, групата беше в Пекин да участва в китайския Новогодишен карнавал, но се завърна с извънреден полет от съображения за сигурност заради коронавируса, който продължава да взима жертви.
От Министерството на здравеопазването съобщиха, че всички от ансамбъла са в добро състояние, прегледани са още на летището в София, а термокамерите не са отчели отклонения в температурата им.


Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни пред медиите, че са предприети необходимите противоепидемични мерки. Дадени са указания на личните им лекари, които в срок от 14 дни трябва да проследят здравословното им състояние. По думите му за целта в болницата в Петрич е разкрит специализиран кабинет, към който членовете на ансамбъла могат да се обръщат при оплаквания.
Управителят на МБАЛ „Югозападна болница” д-р Илия Тонев каза за „Вяра”, че не е осведомен за разкриването на специализиран кабинет в петричката болница.
„Никой от нашата болница не е занимаван с тази тема. Не сме информирани за създаването на подобен кабинет. Тук не сме преглеждали  отново членовете на ансамбъла след прегледа, който са имали в София. Предполагам, че този специализиран кабинет ще бъде създаден по линия на РЗИ и епидемиолозите. Иначе заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в региона се увеличи значително и затова беше обявена грипна епидемия”, заяви пред репортер на медията ни д-р Тонев.
„Вяра” потърси и кмета на Петрич Димитър Бръчков за подробности относно състоянието на представителите на ансамбъл „Пролет”.


„Състоянието на хората е напълно нормално и са взети абсолютно всички мерки. Нито един от групата, която е била в Китай, няма оплаквания. В момента участниците в Пекин вече са по домовете си и личните им лекари са получили указания да следят състоянието им. Видях, че в местната болница е пълно с болни, все повече хора се оплакват и затова се обяви грипна епидемия”, коментира градоначалникът.

RELATED ARTICLES

Most Popular