Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилЧудо в Кюстендил! Опашка за мощите на Свети Мина

Чудо в Кюстендил! Опашка за мощите на Свети Мина

Хиляди вярващи се поклониха пред частица от мощите на светеца в кюстендилския храм “Св. Мина”, чийто патронен празник беше отбелязан  с литургия и курбан за здраве на 11 ноември. Пристигаха организирано и групи от страната.

Празникът започна с посрещането на частица от мощите на светеца Мина, донесена по канона от Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит.

Светинята се съхранява в храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ при Архиерейското наместничество в Кюстендил.

В навечерието на празника бе отслужена Празнична вечерня с Петохлебие. В съботния ден бяха отслужени архиерейска света литургия и водосвет. На службата присъстваха десетки жители от Кюстендил и поклонници от София, Дупница и Благоевград.

Частицата мощите на Свети Мина остана в храма за поклонение до следващия ден, неделя.

И в двата дни се извиха дълги опашки от вярващи, дошли да почетат Св. Мина. Светецът е покровител на семейството, но освен това се счита и като закрилник на хората, поели на дълъг път, пазител на бездомните и сираците, на народните лечители, знахари, закриля жените и им помага да заченат, скрепява браковете.

Снимки – Софийска света митрополия

Тази година се навършват 100 г. от взетото решение за построяването на нов храм „Св. Мина“ в Кюстендил, 90 години от завършването на строежа на храма и предаването му на църковното настоятелство, както и 89 години от неговото освещаване, което е извършено на 4 ноември 1934 г. от тогавашния Софийски митрополит Стефан, който по-късно става Български екзарх.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular