Friday, May 3, 2024
HomeОбществоЛЮБОПИТНОШвейцарски съд осъди петел да не кукурига през нощта

Швейцарски съд осъди петел да не кукурига през нощта

Жител на кантона Цюрих заведе дело заради кукуригащ през нощта петел, съобщава вестник „Нойе Цюрихер Цайтунг“.

Стопанинът на петела е задължен да осигури „мълчанието“ на пернатото от 22,00 часа до 8,00 часа сутринта през работните дни и събота, а в неделя – от 22,00 до 9,00 часа. В посоченото време на петела е забранено да напуска курника и той ще седи там в пълна тъмнина. Също така съдът е предписал да се подобри шумоизолацията на курника.

Ищецът, преди да заведе делото срещу своя съсед, който е създал курник в гаража редом до къщата си, е регистрирал по колко пъти е кукуригал петелът. Той е установил, че птицата и денем, и нощем кукурига средно между 14-44 пъти на час. Звукът, който издава, се чува на разстояние 15 метра и достига 84 децибела. Съдът се усъмни в точността на тези данни, измерени с помощта на мобилен телефон. Той прие доказателствата за „условно приемливи“. Освен това ищецът се оплака от миризмата.

Изначално жалбоподателят искаше цялостно разрушаване на курника, но кантоналният съд отхвърли това искане. В неговото решение е постановено, че всеки гражданин може да се занимава с хобито си у дома. /БГНЕС и ТАСС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular